! / Talibani zatvorili žensko ministarstvo, zamijenili ga ministarstvom za poroke i vrline

19. 09. 2021. u 12:01:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Talibani su, navodno, zatvorili ministarstvo za ženska pitanja i zamijenili ga odsjekom koji je nekada provodio stroge vjerske doktrine. Sklonjena je tabla sa zgrade ovog ministarstva, a na njeno mjesto postavljen natpis ''ministarstvo za poroke i vrline".

Na snimcima sa društvenih mreža vide se žene zaposlene u tom ministarstvu, kako mole talibane da im dozvole da se vrate na posao, piše Reuters.

Tokom vladavine talibana devedesetih godina, ovo ministarstvo je nametnulo stroga islamska pravila i okrutna ograničenja ženama.

Navode da su se za 20 godina žene u Afganistanu borile i stekle niz osnovnih prava, ali da sada postoji bojazan da taj napredak sprečava nova talibanska privremena vlada koju čine isključivo muškarci.

Grupe za ljudska prava ranije su kritikovale ''ministarstvo za poroke i vrline" zbog ućutkivanja neistomišljenika i nasilnog sprovođenja ograničenja nametnutih stanovništvu, posebno ženama i devojkama, kao i zbog širenja straha i nepovjerenja među zajednicama.

Međutim, talibani kažu da je ta institucija važna, da je glavna svrha da služi islamu.

"Stoga je obavezno imati 'ministarstvo za poroke i vrline", rekao je član talibana Mohamed Jusuf za New York Post.

Zvaničnici iz redova talibana rekli su da će pod novom vladom ženama biti dozvoljeno da uče i rade u skladu sa njihovim tumačenjem islamskog vjerskog zakona.

Ženama je rečeno da ostanu kod kuće dok se sigurnosna situacija poboljša, a talibanski borci pretukli su žene koje su protestovale protiv privremene vlade koju sačinjavaju isključivo muškarci.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (1)