Talibani prodiru u Kabul: "Napadaju sa svih strana"

2
Radiosarajevo.ba
Talibani prodiru u Kabul: "Napadaju sa svih strana"
Foto: EPA-EFE / Talibani u Lashkar Gahu

Talibani sa svih strana prodiru u glavni grad Afganistana Kabul, potvrdilo je danas afganistansko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

U gradu se trenutno čuju sirene uz sporadičnu pucnjavu. Više helikoptera letjelo je iznad središta grada i ispuštalo baklje, izvijestila je iz Kabula Charlotte Bellis sa Al Jazeere.

Talibani su rekli da ne planiraju "silom" zauzeti afganistanski glavni grad. Naoružana grupa izdala je priopćenje dok su njihovi borci ulazili u predgrađa Kabula.

Upozorenje: 'Dvije opasne virusne bolesti stižu u Europu, prijeti širenje zaraze i smrtni rizik'

Upozorenje: 'Dvije opasne virusne bolesti stižu u Europu, prijeti širenje zaraze i smrtni rizik'

"Islamski emirat upućuje sve svoje snage da stoje pred vratima Kabula, da ne pokušavaju ući u grad", napisao je glasnogovornik talibana na Twitteru, iako su neki stanovnici izvijestili da su borci mirno ušli u neka vanjska predgrađa.

Uspaničeni radnici pobjegli su iz vladinih ureda. Hiljade civila sada živi u parkovima i na otvorenim prostorima u samom Kabulu, bojeći se budućnosti.

Visoki dužnosnik rekao je za novinsku agenciju Reuters da su talibani dolazili "sa svih strana", ali nije dao dodatne detalje.

Tri afganistanska dužnosnika izjavila su za Associated Press da su se borci nalazili u okruzima Kalakan, Qarabagh i Paghman u glavnom gradu. Borci su ranije zauzeli Jalalabad, u blizini velikog graničnog prijelaza s Pakistanom, posljednji veliki grad osim Kabula koji nije pod njihovom kontrolom.

Nakon što su munjevito prodrli prema glavnom gradu, ova naoružana grupa navodno je naredila svojim borcima da se suzdrže od nasilja, omoguće siguran prolaz svima koji žele otići i zatražili su od žena da se upute u zaštićena područja, rekao je vođa talibana u Dohi, u Kataru.

Načelnik kabineta predsjednika Ashrafa Ghanija na Twitteru je napisao: "Molim vas, ne brinite. Nema problema. Situacija u Kabulu je pod kontrolom."

Američki dužnosnici rekli su da su njihove diplomate prebačene na aerodrom iz Ambasade u utvrđenom naselju Wazir Akbar Khan. U pomoć pri evakuaciji poslano je više američkih vojnika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije