Talibani jure prema američkoj bazi: "Ovo je ključna bitka"

2
Radiosarajevo.ba
Talibani jure prema američkoj bazi: "Ovo je ključna bitka"
Print Screen / Talibani zauzimaju ključne dijelove Afganistana

Zbog povlačenja američkih snaga u Afganistanu, nastalo je rasulo. Talibani jure prema velikoj bazi koju su Amerikanci napustili preko noći, uz poruku "ovo je ključna bitka".

Prepuštanje sigurnosti zemlje u ruke afganistanske vojske nastavilo se i danas kada je objavljena vijest da je u prethodna dvije sedmice čak 1500 pripadnika afganistanske vojske, spašavajući vlastite glave od talibana, pobjeglo u Tadžikistan.

Dio njih bili su vojnici koji su čuvali područje grada Iškašima u pokrajini Badahšan koja graniči s Tadžikistanom.

Kada su talibani u ponedjeljak u potpunosti preuzeli kontrolu nad pet tamošnjih ključnih položaja, vojnici, čiji je moral načet činjenicom da im nakon gotovo 20 godina leđa više ne štite američke snage, pobjegli su preko granice u Tadžikistan, piše Jutarnji.hr.

Talibanska ofanziva i vraćanje dijelova Afganistana počeli su nakon što je američki predsjednik Joe Biden objavio da okončava "beskrajni američki rat" u Afganistanu, započet nakon napada na Ameriku 11. septembra 2001. godine.

Talibani su u međuvremenu poručili da iako imaju prednost na terenu, nastavljaju s pregovorima u Dohi te su predvidjeli da bi obje strane za mjesec dana mogle imati sastavljene pismene prijedloge za mirovni sporazum i diobu vlasti u zemlji.

Do početka ove sedmice zapadni sigurnosni izvori procjenjivali su da su talibani zauzeli više od stotinu okruga u zemlji, no sami talibani tvrdili su da kontroliraju 200 okruga u 34 pokrajine. Afganistan se administrativno dijeli na 34 pokrajine, a one na između 325 i 400 okruga.

Upitani o komentaru talibanskog predstavnika, iz američkog State Departmenta poručili su da je nagodba jedini način za rješavanje 40 godina rata u Afganistanu. "Apeliramo na obje strane da se uključe u ozbiljne pregovore kako bi se donijele smjernice za političku budućnost Afganistana koje će dovesti do pravedne i trajne nagodbe", poručili su iz Washingtona.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije