Tako to rade u ovoj zemlji: Glavni grad pretvoren u kafić na otvorenom

Radiosarajevo.ba
Tako to rade u ovoj zemlji: Glavni grad pretvoren u kafić na otvorenom
Foto: vilnnius.lt / Vilnius

Glavni grad Litvanije Vilnius pretvoren je u ogromni "open-air" kafić. Vlasti su dozvolile ugostiteljima da postave stolove po javnoj površini bez da budu kažnjeni, a sve kako bi građani bili zadovoljni, a socijalna distanca među njima zadovoljena, prenosi 24sata.hr. 

Način je to na koji ova zemlja polako popušta sa restrikcijama. Trgovine, frizeri, saloni za uljepšavanje, biblioteke, muzeji i kafići opet su otvoreni širom zemlje u ponedjeljak. Do sada su u državi zabilježena 44 smrtna slučaja i 1.344 slučaja zaraze od početka pandemije govore brojke Univerziteta "John Hopkins". 

Ipak, kafićima je dozvoljeno goste primati samo na terasama uz stroge razmake od minimalno dva metra. Nažalost, UNESCO-m zaštićeni Stari grad ipak nije mogao otvoriti svoje kafiće zbog preuskih ulica na kojima se ne bi mogla održavati dogovoreni razmak. 

"Prolazi, trgovi, ulice - obližnji kafići moći će ih koristiti bez da ih kaznimo. Samo otvorite, radite, očuvajte radna mjesta i održite Vilnius živim", rekao je tamošnji gradonačelnik Remigijus Šimašius.

Više od 162 kafića se prijavilo da će iskoristiti ovu dozvolu i preporuku vladajućih, a Vlada je odgovorila da će nekako pribaviti još mjesta bude li to potrebno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije