T-50: Krajem godine polijeće lovac koji će zamijeniti Su-27 i MiG-29

Radiosarajevo.ba
T-50: Krajem godine polijeće lovac koji će zamijeniti Su-27 i MiG-29
/ Foto: wiki
Od 14. do 18. februara u Bangaloreu se održava međunarodna izložba AeroIndia na kojoj su izloženi novi modeli borbenih aviona.

I prije nego je sajam zvanično otvoren pažnju medija privukla je najava jednog od najvećih izlagača – ruske Ujedinjene avioproizvodne korporacije – da će u posljednjem kvartalu ove godine konačno poletjeti dugo očekivani lovac T-50.

T-50 razvija Suhoj pod kodnom oznakom PAK FA. Riječ je o "višenamjenskom mlaznom lovcu pete generacije" koji će letjeti nadzvučnom brzinom, izvoditi zračne napade, pritom može raditi u režimu rada motora bez dopunskog sagorijevanja (supercruise)...

Planirano je da Suhoj T50 u Ruskom ratnom zrakoplovstvu zamijeni Suhoj Su-27 i MiG-29, a trebao bi se suprotstaviti američkim lovcima pete generacije F-22 Raptor i F-35 Lightning.

Inače, Ujedinjena avioproizvodna korporacija je holding koji je osnovala Vlada Rusije, a čine ga kompanije Suhoj, Tupoljev, Iljušin, Jakovljev, MiG-Mikojan i Irkut.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije