Antonov AN-225: Da li će najveći svjetski avion u masovnu proizvodnju

Radiosarajevo.ba
Antonov AN-225: Da li će najveći svjetski avion u masovnu proizvodnju
/ Science-all.com
Svako slijetanje najvećeg svjetskog aviona – transportnog Antonova AN-225 – prati mnogo kamera i pažnje javnosti.

Sredinom maja, Antonov AN-225 prvi put je letio iz Europe do Australije, prenoseći generatore teške 117 tona, a pri slijetanju u Perthu dočekalo ga je 20 hiljada ljudi.

Uz ovakvu pompu koja prati avion malo kome je poznato da su napravljena samo dva primjerka leteće grdosije od kojih je tek jedan u voznom stanju.

Interes za ogromni Antovov je takav da Ukrajina razmišlja o serijskoj proizvodnji kako bi "jedinac" AN-225 dobio još braće.

"Tehnički, moguće je da osvojimo masovnu proizvodnju AN-225 jer imamo sve dijelove za sklapanje letjelice – trup, krila, stabilizator", rekao je Alexander Kotsuba, potpredsjednik Javnog poduzeća Antonov.

Prema riječima Kotsube, za pokretanje serijske proizvodnje potrebne su najmanje tri milijarde dolara.

"Najveći dio ovih troškova uključuje pripremu proizvodnje, proizvodnju alata, nabavku opreme, certifikaciju i izrada projektne dokumentacije", objasnio je drugi čovjek Antonova, dodavši da bi se radilo o evoluciji AN-225, s modernijom opremom i motorima.

Priznao je da Ukrajina i Antonov neće biti u stanju ovladati projektom, tako da je potreba za suradnju s drugim zemljama, pri čemu interes iskazuje Kina.

Antonov AN-225 je dizajniran i izgrađen u bivšem SSSR-u, prvi put je poletio u decembru 1988. Ukupna dužina aviona je 84 metara, visina 18,1 metara, raspon krila 84,4 metara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije