Chengdu J-20: Šta kažu eksperti za novi kineski borbeni avion

Radiosarajevo.ba
Chengdu J-20: Šta kažu eksperti za novi kineski borbeni avion
/ Foto: Chengdu Aircraft Industry Corporation
U utorak je, prvi put pred očima javnosti, nebo parao kineski borbeni avion Chengdu J-20, poznatiji pod nadimkom "Black Eagle".

Kinezi vjeruju da su stvorili borbeni avion pete generacije i tehnološki dostigli SAD. Međutim, eksperti sumnjaju u sposobnost Pekinga da realno procijeni vlastita dostignuća. 

Naime, do danas postoji samo jedan avion pete generacije koji je "ušao u službu". To je F-22 Raptor, koji su dizajnirale tri američke kompanije – Lockheed Martin, Boeing i General Dynamics. Uskoro će mu se pridružiti lovac-bombarder F-35 Lightning, dok Rusi razvijaju Suhoj PAK FA (T-50).

Osim Chengdua J-20, Kinezi razvijaju i Shenyang J-31 ("Merlin") koji još nije prikazan u javnosti.

Chengdu J-20 je razvila Chengdu Aircraft Industry Corporation (AVIC). Autoritativni vojni časopis Jane Defence Weekly piše da je rad na kineskom "nevidljivom" avionu počeo još 2002. godine, dok je prvi let obavljen devet godina kasnije. J-20 izvana liči na američke F-22 i F-35, te zamrznuti ruski projekt MiG-35 (MiG 1.44).

Karakteristike kineskog nevidljivog lovca drže se u tajnosti. Ipak, stručnjaci su sigurni da J-20 pokreću ruski motori četvrte generacije AL-31FN, što znači da prema ovome ne ispunjava zahtjeve aviona pete generacije.

Ključni parametar motora pete generacije je "krstarenje supersoničnim brzinama", odnosno mogućnost postizanja supersoničnih brzina uz ekonomičnu potrošnju goriva. 

To zahtijeva visoki potisak u naknadnom sagorijevanju (afterburner). Poređenja radi, potisak u naknadnom sagorijevanju na američkom motoru Pratt & Whitney F135 (ugrađen u F-35) je 2,3 puta viši nego na ruskom motoru četvrte generacije RD-93.

Drugim riječima, J-20 i J-31 ne mogu biti avioni pete generacije zbog nedostatka odgovarajućeg agregata. 

Štaviše, eksperti sumnjaju da je Kina u stanju napraviti i avion četvrte generacije. Jednostavno, Kinezi nemaju naučnu i tehnološku bazu za ovakav poduhvat bez obzira na činjenicu da je J-20 pun stranih komponenti, što je u ovoj oblasti sasvim normalna pojava.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije