Svjetska zdravstvena organizacija o cijepljenju djece protiv COVID-a

0
Hina
Svjetska zdravstvena organizacija o cijepljenju djece protiv COVID-a
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u petak je ocijenila da se djeca ne trebaju cijepiti protiv COVID-19 dok se ne cijepe stariji i rizične skupine u svim državama.

Htjeli bismo ponovno naglasiti da prioritet treba biti da sve države dobiju cjepivo za visoko rizične skupine prije no što se počnu cijepiti oni koji su u puno manjoj opasnosti od zaraze“, rekla je Kate O'Brien, direktorica odjela WHO-a za imunizaciju i cijepljenje.

To upozorenje dolazi nakon što je Kanada u srijedu odobrila cjepivo Pfizera i BioNTecha za adolescente od 12 godina nadalje, postavši prva država koja je to učinila.

Očekuje se da će to iduće sedmice učiniti i Sjedinjene Države, a Njemačka je najavila da će cjepivo svima starijima od 12 godina ponuditi do kraja augusta.

Proširenje kampanje cijepljenja na adolescente bogatijih zemalja moglo bi povećati nejednakost u distribuciji cjepiva koju WHO opetovano kritizira.

Kad cjepiva budu raspodijeljena na adekvatan i ravnopravan način – da svaka država dobije dovoljno cjepiva za prioritetne skupine, snažno ćemo pozdraviti davanje cjepiva“ mlađim generacijama, naglasila je O'Brien, a prenosi agencija France Presse.

Čelnik WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus zatražio je pak u petak da bogate zemlje članice G7 daju apsolutan prioritet ravnopravnom pristupu cjepivu, ističući da je sadašnja situacija “neprihvatljiva”.

„Najvažnija stvar koja nam je sada potrebna su cjepiva, ravnopravnost u cijepljenju“, kazao je dodavši da pandemija tjedno odnese 100 tisuća života.

„Svi znamo što treba učiniti kako bi se povećali proizvodni kapaciteti, a time i imunizacija u svim državama“, kazao je čelnik WHO-a.

Istaknuo je kako je „više od 80 posto doza cjepiva“ dano u bogatijim državama, dok su one najsiromašnije dobile samo 0,3 posto.

“To je neprihvatljivo, ovakva vrsta jaza je neprihvatljiva”, zaključio je čelnik WHO-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije