WHO odobrio još jednu vakcinu za hitnu upotrebu

2
Hina
WHO odobrio još jednu vakcinu za hitnu upotrebu
Foto: EPA-EFE / Modernina vakcina

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) odobrila je u petak vakcinu kompanije Moderna protiv infekcije COVID-19 za hitnu upotrebu, što je peto odobrenje WHO-a čime će se vjerojatno ubrzati i nacionalna odobrenja za uporabu ove vakcine.

"Cilj je učiniti lijekove, cjepiva i dijagnostiku dostupnima što je prije moguće", objavio je WHO u priopćenju.

Pomoćnica glavnog direktora WHO-a Mariangela Simao rekla je da je iznimno važno da na raspolaganju bude što veći broj odobrenih cjepiva kako bi se premostila kašnjenja u isporuci, uključivo iz Indije.

Indija, koja je najveći proizvođač cjepiva na svijetu, privremeno je obustavila izvoz zbog nezapamćenog rasplamsavanja epidemije.

Moderna je ove sedmice objavila širenje planova proizvodne mreže kako bi se ojačao kapacitet do 3 milijarde doza 2022. WHO-ova Strateška savjetodavna grupa stručnjaka za cijepljenje još je u januaru preporučila Modernu za sve dobne grupe od 18 godina naviše. To američko cjepivo već je odobreno u EU-u, SAD-u, Velikoj Britaniji i još nekoliko zemalja, među kojima su Izrael i Singapur.

Cjepivo Pfizer/BionTecha, također mRNA tehnologije kao i Moderna, bilo je prvo koje je dobilo odobrenje WHO-a za hitnu upotrebu krajem 2020.

Otad je WHO na popis dodao dva seruma AstraZenece koji se proizvode u Indiji i Južnoj Koreji te Johnson & Johnson.

WHO trenutno razmatra odobrenja za kineska cjepiva Sinopharma i Sinovaca a odluka se očekuje do kraja sljedeće sedmice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije