Moderna povećava broj doza u bočicama

0
Radiosarajevo.ba
Moderna povećava broj doza u bočicama
Foto: EPA-EFE / Moderna

Američka uprava za hranu i lijekove (FDA) odobrila je dvije promjene u vezi s vakcinom protiv COVID-19 kompanije Moderna koje mogu da obezbjede bržu proizvodnju i imunizaciju stanovništva u SAD.

AP prenosi da je FDA saopštila da je juče odobrila nove bočice Modernine vakcine koje mogu da sadrže do 15 doza u poređenju sa originalnim bočicama dizajniranim da sadrže 10 doza.

Pored toga, američki regulator je potvrdio da može bezbjedno da se koristi do 11 doza iz postojećih pakovanja sa 10 doza i upozorio da bez odgovarajućih špriceva i igala možda neće biti moguće izvući više od 13 doza iz Moderninih bočica sa 15 doza i više od 10 doza iz trenutnih bočica, a ove promjene će se dodati u uputstva FDA za zdravstvene radnike, navodi agencija.

Moderna - undefined

Foto: EPA-EFE: Moderna

AP prenosi da je Moderna najavila da planira da počne isporuku novih bočica sa 15 doza narednih nedelja, a da će se uporedo njena vakcina isporučivati u bočicama koje sadrže 11 ili 15 doza.

Ove promjene, koje je FDA potvrdila, trebalo bi da doprinesu povećanju raspoloživih zaliha i ubrzavanju vakcinacije, pošto je predsednik Joe Biden obećao da će obezbjediti dovoljno doza za imunizaciju svih odraslih osoba u SAD do kraja maja i nedavno postavio novi cilj, 200 miliona vakcina u prvih 100 dana njegove administracije.

Pored vakcine Moderne, u SAD su trenutno odobrene za upotrebu i one proizvođača Pfizer i Biontec i Johnson i Johnson, a vodeći američki stručnjak za zarazne bolesti Anhony Fauchi rekao je u četvrtak za Reuters  da toj zemlji možda neće trebati vakcina AstraZeneca protiv COVIDA-19 čak i ako dobije odobrenje FDA.

Moderna - undefined

Foto: EPA-EFE: Moderna

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije