Svjedočanstva palestinskog hirurga u Sarajevu: "Takve rane u životu nisam vidio"

0
Anadolija
Svjedočanstva palestinskog hirurga u Sarajevu: "Takve rane u životu nisam vidio"
FOTO: AA / Izrael pogodio i bolnicu

Fondacija "Academia" u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu u petak je organizovala predavanje i svjedočanstva palestinskog hirurga pod nazivom "Štitio sam Gazu bijelim mantilom".

Učesnici programa bili su Abdelhakim Gouda, vaskularni hirurg iz Kantonalne bolnice Zenica, i Jahja Muhasilović, politolog s Internacionalnog univerziteta u Sarajevu (IUS).

Gouda koji je spasio na stotine živote u ratu u Bosni i Hercegovini, zatekao se 8. oktobra na odmoru u Gazi, gdje je, odmah po početku opsade, otišao u bolnicu kako bi pomogao ranjenima.

Sramotno: Ambasador Rusije stao na stranu RS i vrijeđao Bosnu i Herecegovinu

Sramotno: Ambasador Rusije stao na stranu RS i vrijeđao Bosnu i Herecegovinu

On je prisutnima podijelio potresnu priču o dešavanjima u Gazi i govorio na koji način zdravstveni radnici obavljaju medicinske intervencije u tamošnjim, strahovitim uslovima. Posebno se osvrnuo na zdravstveni sistem u Pojasu Gaze prije i poslije genocida nad Palestincima.

"U bolnici Shifa vidio sam najveće ratne povrede do tada, način transporta povrijeđenih, trijaže povrijeđenih na licu mjesta i u bolnici, uloga doktora medicine, tehničara tokom tih ratnih dešavanja", kazao je palestinski hirurg.

Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo rezoluciju o pomoći Gazi, ali SAD nisu prihvatile ključni dio teksta

Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo rezoluciju o pomoći Gazi, ali SAD nisu prihvatile ključni dio teksta

Naglasio je da su ljekari, novinari, profesori i naučnici posebno na meti monstruoznih izraelskih napada.

"Otišao sam u Palestinu posjetiti rodbinu. Prve tri sedmice su bile divne, jer Gaza je lijepa. Bio sam pozitivno iznenađen kako se Gaza izgradila jer je 2014. godine bila skroz srušena, infrastruktura, zgrade, sistem, ali za kratko vrijeme su je fino izgradili", rekao je na početku Gouda.

Međutim, kako je rekao, cionistički režim ponovo uništava Gazu i ubija Palestince.

Hirurg Abdelhakim Gouda
FOTO: AA: Hirurg Abdelhakim Gouda

"Vidimo kako djeca krvare u svim gradovima Palestine. Najgore je što je ubijanje postalo rutina, svakodnevno ubijaju Palestince. Gaza je dala obećanje da neće biti mira dok je Jerusalem u cionističkim rukama. Gaza se žrtvuje i žrtvovaće se i dalje. Poslije ovih događaja nema mira. Mir u Palestini je pogažen prvim tenkom koji je ušao na teritorij Gaze. Ljudi u Gazi su toliko hrabri, neka bude šehida koliko god, ali nećemo dati Jerusalem da padne u cionističke ruke. To je takav mentalitet, visok moral i patriotizam", rekao je ovaj hirurg.

Muhasilović je prisutne upoznao s historijskim kontekstom agresije koja se dešava u Gazi i Palestini, naglasivši da je Zapad veoma odgovoran za izraelske napade u Gazi.

Heroj iz Gaze: Motaz Azaiza ima više pratitelja na Instagramu od američkog predsjednika

Heroj iz Gaze: Motaz Azaiza ima više pratitelja na Instagramu od američkog predsjednika

"Zapad je poslije Izraela najodgovorniji, jer je Zapad žmirio decenijama na aparthejd koji je sprovodio izraelski režim nad Palestincima i nije im omogućavao da žive u skladu s ljudskim pravima i vrlo često su žmirili na ignoriranje međunarodnog prava na način da je Izrael rušio palestinske kuće i okupirao Zapadnu obalu i osujetio bilo kakvu mogućnost da se formira palestinska država i naravno diplomatski lobirao protiv te iste države. Cijeli taj ambijent koji je Zapad aminovao u konačnici je doveo do tih sukoba koji su eskalirali 7. oktobra ove godine, tako da Zapad jeste suodgovoran za genocid koji se trenutno dešava nad Palestincima", kazao je on.

Ministarstvo zdravstva u Gazi objavilo je da je u izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra ubijeno je 20.057 Palestinaca, dok ih je najmanje 53.320 povrijeđeno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije