Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo rezoluciju o pomoći Gazi, ali SAD nisu prihvatile ključni dio teksta

0
Radiosarajevo.ba
Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo rezoluciju o pomoći Gazi, ali SAD nisu prihvatile ključni dio teksta
Foto: UN / Vijeće sigurnosti UN-a

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda usvojilo je danas rezoluciju o pomoći Gazi, a dvije zemlje su bile suzdržane.

Suzdržane su bile SAD, ali i Rusija.

Kako javlja Al Jazeera, u konačnom tekstu rezolucije Vijeća sigurnosti navodi se:

Potresne vijesti: Adis Ahmetović otkrio da ima karcinom

Potresne vijesti: Adis Ahmetović otkrio da ima karcinom

  • Zahtijeva se od svih strana da "olakšaju i omoguće trenutnu, sigurnu i neometanu dostavu velike humanitarne pomoći" direktno palestinskim civilima.
  • Pozivaju se strane da "stvore uslove za održiv prekid neprijateljstava"; Prvobitna verzija pozivala je na prekid borbi, dok je drugi odbačeni nacrt pozivao na "obustavu" borbi kako bi se omogućila pomoć.
  • Zahtijeva se od strana da "olakšaju korištenje svih dostupnih ruta do i kroz cijeli Pojas Gaze" za dostavu pomoći.
  • Zahtijeva od šefa UN-a da imenuje dužnosnika koji će nadzirati isplatu pomoći i zahtijeva da se službeno uspostavi mehanizam UN-a za ubrzavanje pomoći. To predstavlja još jedan kompromis, s početnim nacrtom koji poziva glavnog tajnika UN-a da stvori obvezujući mehanizam za brzu pomoć.
  • Zahtijeva se oslobađanje zarobljenika.
  • Zahtijeva se da se u Gazu pusti dovoljno goriva za humanitarne potrebe.

Velika većina članica Vijeća sigurnosti i članica Opće skupštine želi prekid vatre u Gazi i ova rezolucija, kada je prvi put sastavljena, sadržavala je izraz 'trenutni prekid neprijateljstava'... SAD je odbijao da prihvati takvu rezoluciju, a nisu prihvatili ni 'obustavu neprijateljstava.

Uživo: Hamas komentirao usvojenu rezoluciju Vijeća sigurnosti - 'ovo nije dovoljno'

Uživo: Hamas komentirao usvojenu rezoluciju Vijeća sigurnosti - 'ovo nije dovoljno'

Konačna verzija u potpunosti je uklonila pozive na primirje, te je pozvala na 'hitne korake za omogućavanje humanitarnog pristupa'. Pritom, ovo je ključno: 'stvaranje uslova za održivi prekid neprijateljstava'.

Kako je rekao ruski ambasador pri UN-u Vasily Nebenzya to je prilično dvosmislen jezik, pa je neposredno prije glasanja predložio da se ponovo vrati izraz 'obustava neprijateljstava'. Ovo je bilo podržalo 10 zemalja, četiri su bile suzdržane, no SAD su glasale protiv i stavile su veto na taj amandman.

U biti ono što imamo ovdje u konačnoj verziji o kojoj se glasalo je izraz 'uslovi za održivi prekid neprijateljstava'. Puno, puno manje od onoga što je bilo u prethodnim nacrtima, i puno manje od onoga što su druge članice željele, a to je primirje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije