Svijet u strahu zbog Ukrajine: Nijemci poslali vojnike u Karmelavu, oglasili se iz G7

0
Hina
Svijet u strahu zbog Ukrajine: Nijemci poslali vojnike u Karmelavu, oglasili se iz G7
Prtscr / Reuters / Dolazak njemačkih vojnika u Litvaniju

Njemački vojni avion sletio je u ponedjeljak u litvansku zračnu luku Kaunas u gradu Karmelava, rekao je Reutersov izvor, kao pojačanje toj regiji zbog straha od moguće ruske invazije na Ukrajinu.

Avion A400M doveo je oko 70 pripadnika njemačke vojske, a očekuje se da će Njemačka poslati još vojnika, ukupno njih 360, koji će biti raspoređeni unutar postojećih NATO-ovih snaga u toj regiji, rekao je glasnogovornik NATO-ove borbene skupine za pojačanja.

Pojačanje uključuje topništvo, izviđačke jedinice i medicinske timove njemačke vojske, a dolazak novih snaga očekuje se tokom ove sedmice.

Dobre vijesti: 'Zeleno svjetlo' za nacrt zakona kojim se uvodi neradna nedjelja

Dobre vijesti: 'Zeleno svjetlo' za nacrt zakona kojim se uvodi neradna nedjelja

Njemački kancelar Olaf Scholz u ponedjeljak bi trebao doputovati u Kijev na sastanak s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim kako bi izrazio podršku ukrajinskim snagama i sudjelovao u daljnjim nastojanjima da se spriječi rusko-ukrajinski sukob.

Scholz će potom u utorak odletjeti u Moskvu kako bi se susreo i s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

NATO je još 2017. rasporedio svoje trupe u Litvi, Latviji, Estoniji i Poljskoj, nakon što je Rusija 2014. pripojila poluotok Krim koji je pripadao Ukrajini. Jedinice, koje čini ukupno 5000 vojnika, predvode Njemačka, Kanada, Velika Britanija i Sjedinjene Države.

Njemački vojnici čine otprilike polovicu borbene grupe od 1100 vojnika koja je već prisutna u Litvi. Postrojbu također čine i vojnici iz Belgije, Češke, Luksemburga, Nizozemske i Norveške.

Istovremeno, ministri financija grupe G7 poručili su u ponedjeljak da su spremni nametnuti velike ekonomske sankcije Rusiji ako napadne Ukrajinu.

Ministri su ocijenili da je rusko gomilanje snaga na ukrajinskim granicama "razlog za veliku zabrinutost" i upozorili da će, ako dođe do vojne invazije kako Zapad strahuje, uslijediti brze posljedice za Rusiju.

"Ponavljamo da će posebno bilo kakva daljnja vojna agresija Rusije na Ukrajinu izazvati brz, koordiniran i snažan odgovor", navodi se u zajedničkoj izjavi.

"Spremni smo kolektivno nametnuti ekonomske i financijske sankcije koje će imati masivne i trenutačne posljedice za rusku privredu".

SAD zadnjih dana tvrdi da obavještajni podaci upućuju na to da bi Rusija mogla planirati invaziju na Ukrajinu "u bilo kojem trenutku" i procjenjuje da je u blizini ukrajinske granice rasporedila 130.000 vojnika.

Rusija poriče da planira napasti Ukrajinu i optužuje Zapad da širi paniku.

G7 čine Francuska, Njemačka, Italija, Japan, SAD, Britanija i Kanada. Rotirajuće predsjedništvo trenutačno je u rukama Njemačke.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije