Švedska priprema restriktivnije mjere, razmišljaju i o zatvaranju javnih parkova

0
Radiosarajevo.ba
Švedska priprema restriktivnije mjere, razmišljaju i o zatvaranju javnih parkova
Foto: EPA-EFE / Švedska tokom pandemije

Švedska vlada iznijela je nekoliko prijedloga koji će omogućiti privremeno zatvaranje trgovačkih centara, teretana i drugih lokacija zbog straha od mogućeg trećeg vala pandemije koronavirusa.

Prijedlozi su u skladu s privremeno povećanim ovlastima vlade i smatraju se neophodnima u slučaju da se dogodi treći val.

"Vlada naglašava da je zabrinuta zbog širenja novih sojeva virusa koji su zarazniji. Situacija nas zabrinjava. Ne zna se kako će se razvijati i postoji rizik trećeg vala", rekla je ministrica zdravlja Lena Hallengren na konferenciji za novinare.

Novi prijedlozi obuhvatit će trgovačke centre i uslužni sektor gdje je održavanje distance teško, uključujući frizerske salone, teretane i bazene te restorane.

Lokalne vlasti mogle bi zabraniti i pristup lokacijama na kojima se ljudi mogu okupljati u većem broju kao što su javni parkovi. Sve te mjere trebale bi biti na snazi do 11. marta.

Švedska je nedavno produžila zabranu prodaje alkohola od 20 sati do kraja februara. Nedavno je uvedeno i ograničenje broja putnika u autobusima i vozovima. Dopušteno je javno okupljanje osmero ljudi, pišu vijesti.hrt.hr

Zemlja od 10,3 miliona stanovnika u utorak je imala oko 617.000 zaraženih i 12.487 umrlih od koronavirusa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije