Švedska: Objavljen podatak, ovo se nije dogodilo od 1918. godine

1
Radiosarajevo.ba
Švedska: Objavljen podatak, ovo se nije dogodilo od 1918. godine
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Svima onima koji silno zagovaraju liberalni švedski pristup pandemiji koronavirusa, stigao je zanimljiv podatak švedske nacionalne statističke agencije Statistics Sweden (SCB).

Švedska je, naime, prema njihovim podacima prošlog mjeseca zabilježila više smrtnih slučajeva nego bilo kojeg drugog novembra u zadnjih stotinu godina.

„Ovo je najveći broj umrlih tokom mjeseca novembra od 1918. godine, kada je izbila španjolska gripa. Tada je u novembru umrlo 16.600 ljudi.

"Najveći rekord u 2000-ima bio je u 2002. godini, kada je u novembru registrirano 7.720 smrtnih slučajeva", kazao je Tomas Johansson, švedski demograf za Statistics Sweden.

Tokom novembra u zemlji je umrlo 8.088 osoba. Primarni uzrok ove povećane smrtnosti je COVID-19, od kojeg je dosad umrlo 7667 Šveđana.

Povećan broj smrtnih slučajeva zabilježen je u dobnoj skupini od 65 godina ili više, a najviše umrlih u jednom danu bilo je 15. novembra, kada su preminule 292 osobe.

Ukupno je u Švedskoj od početka pandemije zaraženo 341 hiljada osoba.

Kao što znamo, Švedska je izbjegavala zaključavanje i držala restorane, barove, škole, kinodvorane i teretane uglavnom otvorenima.

Kako su se druge države na proljeće zaključale, Švedska je ostala otvorena iz zabrinutosti da bi lockdown dugoročno štetio djeci i odraslima te doveo do depresije, samoubistava, odgođene zdravstvene zaštite i gubitka posla, prenosi jutarnji.hr.

U prvom valu, stope smrtnosti su bile visoke u usporedbi sa nordijskim susjedima, no nisu bile ništa veće od stopa smrtnosti u ostalim većim europskim državama. No, drugi val jače je pokosio i Šveđane i prisilio vlast da nanovo kalibrira svoj pristup mjerama i uvede dodatna ograničenja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije