Sve više migranata preko Turske dolazi na grčka ostrva

Anadolija
Sve više migranata preko Turske dolazi na grčka ostrva
/ Anadolija
Broj migranata, uglavnom iz Sirije, koji iz Turske odlaze u Grčku, porastao je tokom posljednja dva mjeseca za blizu 90 posto u poređenju s prethodna dva.

Prema podacima Visokog komesarijata za ljudska prava Ujedinjenih naroda (UN) i grčkih vlasti nakon Sporazuma o rješavanju migrantske krize postignutom u martu između Turske i Evropske unije (EU), migracije ilegalnim putem bile su značajno smanjene, da bi ponovo u augustu i septembru bio zabilježen porast od 88 posto.

Od stupanja na snagu Sporazuma, odlazak sirijskih, iračkih, pakistanskih, afganistanskih i alžirskih migranata iz Turske u Grčku bio je smanjen za 97 posto u odnosu na isti period prošle godine.

U junu je broj migranata koji su otišli iz Turske u Grčku iznosio 1.554 što je najniže od 2015. godine. Međutim, nakon juna, zabilježen je značajan porast kada su u pitanju neregularne migracije.

Broj migranata u julu povećan je na 1.920, da bi u augustu bio gotovo udvostručen i iznosio 3.447. U septembru je broj migranata iznosio 3.080, što je manje u odnosu na prethodni mjesec, ali znatno više u odnosu na ranije mjesece.

Na bazi dnevnih izvještaja najviše migranta je zabilježeno 29. augusta - 462.

Kada je riječ o oktobru, u toku prva četiri dana desetog mjeseca 561 migrant je ilegalnim putem prešao na grčke otoke, što je za 30 posto više u odnosu na isti period u septembru.

U Grčkoj je prošle godine i u prva tri mjeseca 2016. stiglo milion migranata. Krajem februara zemlje Balkana zatvorile su svoje granice, što je uzrokovalo ostajanje više od 60.000 migranata u zemlji koju potresa ekonomska kriza.

Na grčkim otocima nalazi se 14.597 migranata koji čekaju odgovor na njihove zahtjeve za azilom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije