Burka će biti zabranjena u norveškim školama i fakultetima

Fena
Burka će biti zabranjena u norveškim školama i fakultetima
EPA / Ilustracija
Nošenje  burke bit će zabranjeno u norveškim školama i fakultetima, najavio je norveški ministar obrazovanja, čime se ta zemlja priključuje nizu evropskih država koje su uvele slične mjere.

Desno orijentirana norveška vlada potvrdila je da razmatra tu odluku, a podršku za to ima i od opozicijske Laburističke stranke.

Zabrana bi se trebala odnositi samo na velove koji potpuno pokrivaju lice. Ostala tradicionalna islamska odjeća bit će dopuštena.

Usprkos najavljenoj zabrani, ministar obrazovanja Isaksen stao je u odbranu prava norveških građana da odjećom i nakitom izraze svoju vjeru.

"Želim da kršćanska djevojka koja nosi križ taj križ mogu i pokazati. Želim da židovski dječak može isto učiniti s kipom. I ne želim zabranu hidžaba", objasnio je ministar.

Prošle sedmice je nošenje odjeće koja pokriva lice zabranila Bugarska. Izuzeci  će biti dopušteni samo u slučaju zdravstvenih razloga, sportskih i kulturnih priredbi te specifičnih radnih odjela, a kazna će iznositi do 770 eura, te gubitak različitih socijalnih povlastica.

Slične zabrane najavljene su u Švicarskoj i Njemačkoj, a Francuska i Belgija su burke već odavno zabranile.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije