Sve više kineskih gradova uvodi COVID mjere

0
Radiosarajevo.ba
Sve više kineskih gradova uvodi COVID mjere
Foto: EPA-EFE / Testiranje na koronavirus

U Šangaju je danas zabilježen rekordan broj osoba sa simptomima COVID-19 te su i drugi kineski gradovi uveli ograničenja prema metodi "brzog čišćenja", koju ta država primjenjuje kako bi uklonila visokozaraznu varijantu omikron.

U ekonomskoj zoni zračne luke Zhengzhou, središtu kineske industrije gdje je i dobavljač za Apple Inc Foxconn, u petak je najavljeno 14-dnevno zatvaranje koje će se "regulirati ovisno o epidemiološkoj situaciji".

U sjeverozapadnoj Kini, u gradu Xianu, zbog više desetaka slučajeva zaraze koronavirusom stanovnici su u petak upozoreni da izbjegavaju nepotrebne izlaske izvan stambenih kompleksa, a firme se potiču da uvedu rad od kuće ili da radnici žive na radnom mjestu.

Raiffeisen dobitnik dvije prestižne nagrade za najbolju banku u Bosni i Hercegovini

Raiffeisen dobitnik dvije prestižne nagrade za najbolju banku u Bosni i Hercegovini

Vladin dužnosnik iz Xiana danas je stanovnicima, koji strahuju od nestašica hrane, poručio da u objavi nije spomenut lockdown te da ga grad neće uvesti, piše Index

Šangaj, novo kinesko žarište, danas je objavio rekordan broj simptomatskih slučajeva zaraze, njih 3590 na dan 15. april te još 19.923 asimptomatska slučaja.

Broj zaraženih bez simptoma blago je porastao u odnosu na dan ranije, kad ih je bilo 19.872. Ukupan broj zaraženih u tom gradu čini većinu ukupnih slučajeva širom Kine iako je većina od 25 miliona stanovnika Šangaja u lockdownu.

Restrikcije koje ostaju na snazi ili se proširuju, dodatno otežavaju poremećaje opskrbe i to bi moglo izazvati kašnjenja u dostavi firmama kao što je Apple. Ekonomisti također tvrde da će ograničenja negativno utjecati na ovogodišnji ekonomski rast zemlje.

Grad Suzhou u blizini Šangaja je danas objavio da svi radnici koji mogu raditi od kuće to i učine, a stambeni kompleksi i radnička naselja trebaju izbjegavati nepotrebne ulaske ljudi i vozila. U tom je gradu u posljednjem valu zabilježeno 500 slučajeva zaraze.

Kina je 15. aprila zabilježila 24.791 novi slučaj koronavirusa, od čega je 3896 simptomatskih i 20.895 asimptomatskih, objavila je u subotu kineska Nacionalna komisija za zdravlje, u usporedbi s 24.268 novih slučajeva dan ranije, od čega je 3486 bilo simptomatskih te 20.782 bez simptoma.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije