! / Sve intenzivnije idu ka Zapadu: Tursku napustilo 36.000 migranata

29. 02. 2020. u 19:58:00 Anadolija

Shares: 156

Ministar unutrašnjih poslova Republike Turske Suleyman Soylu saopćio je da je preko Edirnea do sada Tursku napustilo 36.776 migranata. 

“Do 21.02 sati po lokalnom vremenu preko Edirnea našu zemlju je napustilo 36.776 migranata“, naveo je resorni turski ministar Soylu u poruci na Twitteru.

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan danas je izjavio da je ta zemlja i ranije upozoravala da neće moći podnijeti teret novog migrantskog vala i da će morati otvoriti granice ako se nastavi kriza i migrantski val iz Sirije.

“Šta smo rekli prije nekoliko mjeseci? Rekli smo da ćemo morati otvoriti granicu ako se kriza nastavi. Uznemirili su se i nisu nam vjerovali. Šta smo jučer uradili? Otvorili smo. Do jutros je granicu prešlo blizu 18.000 migranata“, kazao je Erdogan.

On je poručio da Evropska unija mora održati obećanja koja je dala Turskoj u vezi sa migrantskom krizom.

Nekoliko hiljada neprijavljenih migranata koji namjeravaju preći u Evropu, prisutno je u pograničnom području u Edirneu.

Kretanje migranata, koje je intenzivnije počelo kasno u četvrtak, sve postaje vidljivije u Edirneu. Mnogi od njih krenuli su iz nekoliko gradova u Anadoliji, ali i Istanbula i okupili se ispred graničnog prelaza Pazarkule, nedaleko od kopnene granice s Grčkom.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA