Haos na granici: Iz Turske krenuli migranti, Grčka zatvorila ulaze

Agencije
Haos na granici: Iz Turske krenuli migranti, Grčka zatvorila ulaze

Na stotine migranata u petak su krenuli ka turskim pograničnim regijama sa Grčkom nakon eskalacije sukoba u sirijskom Idlibu.

Turski zvaničnici sinoć su kazali kako Turska više nije u mogućnosti zadržavati izbjeglice u njihovoj namjeri da se domognu Evrope.

"Politika Turske prema izbjeglicama je nepromijenjena, ali postoje neke okolnosti, nismo više u mogućnosti zadržati izbjeglice", poručio je glasnogovornik vladajuće turske Stranke pravde i razvoja Omer Celik.

Jedan od takvih graničnih prijelaza je i Edirne, koji se nalazi na granici sa Grčkom i Bugarskom i otvara migrantima vrata Evrope.

Veliki broj neregularnih migranata je tokom noći pješačio ka graničnom prijelazu, dok je priliv migranata pojačan u jutarnjim satima.

Oglasio se grčki premijer Kyriakos Mitsotakis koji je rekao da su migranti pokušali nelegalno da prodru iz Turske u Grčku  i obećao da to neće dozvoliti.

"Značajan broj migranata i izbeglica okupio se u grupe na grčko-turskoj granici  i pokušali su da nelegalno uđu u zemlju. Želim da budem jasan: Nelegalan ulazak u Grčku neće biti dozvoljen. Podižemo nivo bezbjednosti naših granica", rekao je on.

Grčki premijer je dodao da njegova zemlja nema nikakvu odgovornost za tragične događaje u Siriji i da neće ispaštati zbog posljedica tuđih odluka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije