Sve dublja kriza: Trump spreman na dugoročnu blokadu rada Vlade

Radiosarajevo.ba
Sve dublja kriza: Trump spreman na dugoročnu blokadu rada Vlade

Američki predsjednik Donald Trump poručio je da je spreman čekati koliko god treba da od poreznih obveznika dobije pet milijardi dolara za planirani zid na granici između SAD i Meksika, zahtjev koji je doveo do djelimične blokade federalne vlade.

Trump je to rekao u srijedu, tokom iznenadne posjete Iraku, a u trenutku kada za blokadu vlade, koja traje već pet dana, nema nagovještaja okončanja.

Upitan koliko dugo je spreman čekati na ono što želi, Trump je odgovorio da će čekati „koliko god treba“, a istovremeno je za blokadu optužio Nancy Pelosi iz Demokratske stranke, za koju se očekuje da će 3. januara postati predsjednica predstavničkog doma Kongresa SAD.

Trump je rekao da je spreman na dugu blokadu vlade i ocijenio da protivljenje Pelosi njegovom zahtjevu za finansiranje zida, vjerovatno, ima veze s njenom potrebom da osigura glasove kongresmena da bi stala na čelo predstavničkog doma.

„Američka javnost traži zid“, istakao je Trump, stigavši u zračnu bazu Al Asad u Iraku.

Tokom predizborne kampanje 2016. Trump je više puta poručio da će Meksiko platiti za predloženi zid, ali je, nakon što je Meksiko u više navrata odbio to učiniti, počeo tražiti od američkih poreznih obveznika da finansiraju izgradnju tog zida, koji smatra ključnim za kontrolu nad ilegalnom imigracijom, navodi britanska agencija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije