Svaki dan 100 hiljada novih slučajeva virusa, WHO poslao poruku državama

Tanjug
Svaki dan 100 hiljada novih slučajeva virusa, WHO poslao poruku državama
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus rekao je da se u posljednje dvije sedmice svakoga dana bilježi više od 100.000 potvrđenih slučajeva koronavirusa širom svijeta, uglavnom u Americi i Južnoj Aziji.

On je poručio zemljama koje su obuzdale prenošenje virusa da moraju biti u pripravnosti zbog mogućnosti ponovnog porasta broja slučajeva.

Tedros je ukazao i na novi niz slučajeva u Pekingu, koji je povezao više od 50 dana bez novih slučajeva COVID-19, i rekao da se porijeklo nove serije slučajeva istražuje, javlja AP.

Michael Ryan, šef WHO za vanredne situacije, rekao je da je zdravstvena agencija UN ponudila dodatnu pomoć kineskim vlastima i da bi WHO mogao da pojača svoj tim u Kini narednih dana dok istraga napreduje.

Tedros je primijetio da su bila potrebna dva mjeseca da se dostigne prvih 100.000 prijavljenih slučajeva, a sada to je dnevna norma.

Skoro tri četvrtine novih slučajeva svakog dana dolazi iz 10 zemalja, uglavnom iz južne Azije i Amerike, rekao je on.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije