WHO: Detaljne, nove upute o tome kakve nas maske štite od virusa

Radiosarajevo.ba
WHO: Detaljne, nove upute o tome kakve nas maske štite od virusa

Fabričke maske, bilo one koje smo sami napravili ili kupili u radnji, mogu spriječiti širenje novog koronavirusa u okruženju gdje je teško održati socijalnu distancu, navodi se u novom istraživanju zbog kojeg je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ažurirala smjernice o nošenju maski.

Nove upute sadrže tačan tip maski koje su efikasne.

Te maske moraju imati tri sloja: unutrašnji sloj koji upija, srednji sloj koji služi kao filter i vanjski materijal, napravljen od neupijajućeg materijala, kao što je poliester. 

Ti slojevi, poredani tačno tim redom mogu stvoriti barijeru za virus, izjavila je epidemiologinja Maria D. Van Kerkhove

Što se tiče materijala, prvi sloj (unutrašnji) trebao bi biti od pamuka, srednji od pamuka ili poliproplilena, a vanjski od poliestera, poliproplilena ili kombinacije to dvoje. Maska može biti i "flat-fold" oblika ili izbočena, važno je da dobro prijanja preko nosa, obraza i brade. Kada maska nije blizu lica, zrak se ne filtrira (ni onaj koji izdišemo, ni onaj koji udišemo) već prolazi kroz te otvore. 

Nove smjernice pozivaju sve ljekare da, radili u COVID okruženju ili ne, uvijek nose zaštitne maske. 

"To znači i kad doktor, npr, samo obilazi pacijente na kardiologiji ili palijativnoj njezi, on bi morao nositi medicinsku masku", navode iz WHO. 

Dodali su da u područjima gdje ima javnog prijevoza, gdje je teško održati socijalnu distancu, "vlade trebaju ohrabriti članove zajednice da nose maske", pogotovo one koji imaju iznad 60 godina ili neka oboljenja. 

WHO napominje da sljedeće smjernice i dalje ostaju na snazi - ako sumnjate da imate COVID, ostanite kući, izolirajte se, javite se ljekaru, javite kontaktima da i oni budu u izolaciji.  Ponovili su i da nas maske, same, ne mogu zaštititi od virusa, čak štaviše, mogu pružiti osjećaj lažne sigurnosti.

"Maske nisu zamjena za socijalnu distancu, higijenu ruku i druge mjere javnog zdravlja", poručili su, dodavši da bi glavni cilj svake zemlje trebao biti: Pronaći, izolirati, testirati i zbrinuti svaki slučaj te pronaći i izolirati svaki kontakt te osobe.

"To znamo da sto posto funkcionira", zaključili su. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije