Suspendovani razgovori između Teherana i Rijada

0
Radiosarajevo.ba
Suspendovani razgovori između Teherana i Rijada
Foto: Arhiv / Teheran

Iran je donio odluku da privremeno suspenduje svoje razgovore vođene u tajnosti sa Saudijskom Arabijom, dan nakon što je Rijad izvršio najveću masovnu egzekuciju osuđenika (81 osoba) u svojoj modernoj historiji.

Iranski mediji navode da je odluka vlasti o jednostranoj suspenziji razgovora sa Saudijskom Arabijom koji se u proteklih godinu dana vode u Bagdadu s ciljem obnove diplomatskih veza.

Šef iranske diplomatije rekao je ranije da bi peta runda razgovora između saudijskih i iranskih predstavnika trebalo biti nastavljena u srijedu, 16. marta.

Hit na TikToku: Pjevao od Sarajeva do Beča, suputnici u autobusu ga slušati 14 sati

Hit na TikToku: Pjevao od Sarajeva do Beča, suputnici u autobusu ga slušati 14 sati

Mediji nisu objavili razlog zbog kojeg su razgovori suspendovani, ali je odluka uslijedila nakon što je u Saudijskoj Arabiji pogubljen 81 osuđenik zbog raznih prekršaja, od ubistava do pripadnosti militantnim organizacijama. Među pogubljenima ima i šiita, a u Iranu uglavnom žive šiiti.

Iran i Saudijska Arabija prekinuli su diplomatske veze 2016. godine kada je Rijad pogubio istaknutog šiitskog imama Nimra al-Nimra. Šiiti, koji uglavnom žive na istoku Saudijske Arabije, već dugo tvrde da su u toj zemlji građani drugog reda.

Pogubljenja šiita u Saudijskoj Arabiji i ranije su dovodila do nemira u regionu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije