Supruga najmoćnijeg narkobosa priznala krivicu: Upravljala kriminalnim carstvom

0
Radiosarajevo.ba
Supruga najmoćnijeg narkobosa priznala krivicu: Upravljala kriminalnim carstvom
FOTO: EPA / Supruga najmoćnijeg narkobosa

Emma Coronel Aispuro, supruga meksičkog kralja droge i nekad najmoćnijeg narkobosa svijeta Joaquina El Chapa Guzmana priznala je krivnju za optužbe u SAD- u.

Priznala je da je pomagala suprugu u upravljanju njegovim kriminalnim carstvom vrijednim milijarde dolara.

Emma Coronel Aispuro se pojavila pred saveznim sudom u Washingtonu obučena u zelenu zatvorsku uniformu i priznala krivicu za tri krivična djela.

Optužbe uključuju urotu radi distribucije heroina, kokaina, marihuane i metamfetamina tokom nekoliko godina. Izjasnila se krivom i za zavjeru radi pranja novca te za učestvovanje u transakcijama sa stranim trgovcem drogom.

Ta je 31-godišnjakinja uhapšena u februaru na aerodromu Dulles u Virginiji, a od tada je u zatvoru.

Tužilaštvo tvrdi da je Coronel Aispuro blisko sarađivala sa zapovjednom i upravljačkom strukturom kartela Sinaloa radi distribucije velike količine droge u SAD.

Kao najmoćniji meksički kralj droge, Guzman je 25 godina vodio kartel koji je krijumčario kokain i druge droge u SAD. Njegova je vojska imala zapovijed da otme, muči ili ubije svakog ko im se nađe na putu, piše Jutarnji.

Tužilac Anthony Nardozzi rekao je da je Guzmanova supruga pomagala i podržavala ciljeve kartela Sinaloa. Tako je u SAD prokrijumčareno više od 450.000 kilograma kokaina, 90.000 kilograma heroina, 45.000 kilograma metamfetamina i oko 90.000 kilograma marihuane.

Njeno hapšenje početkom godine bilo je iznenađenje jer vlasti protekle dvije godine nisu poduzimali ništa da dođu do nje zbog umiješanosti u El Chapove zločine. Na suđenju Guzmanu 2019. godine su tužioci utvrdili i da je ona pomogla organizirati dva njegova bijega iz zatvora u Meksiku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije