Sumnja se da je najstariji na svijetu: Arheolozi iskopali toalet sa vodom

2
Radiosarajevo.ba
Sumnja se da je najstariji na svijetu: Arheolozi iskopali toalet sa vodom
Foto: EPA - EFE / Arheološko otkriće/Ilustracija

U sjevernim dijelovima provincije Hunan, nalazi se grad Juejang, a ono što je specifično za ovaj grad je da se u njegovoj neposrednoj blizini nalaze ostaci naselja iz prvog milenijuma prije nove ere.

Među najpoznatijim ruševinama je svakako palata oko koje se nalaze ostaci brojnih zgrada, od kojih su dvije najveće u sebi krile pravo malo arheološko blago.

Iako možda očekivano, ne radi se o zlatnim predmetima ili o nekom od "besmrtnih odijela" od žada. Ovaj put u pitanju je toalet sa vodom, za koji istraživači sa Instituta za arheologiju pri Kineskoj akademiji nauka tvrde da je jedan od najstarijih na svijetu, piše Nationalgeographic.rs.

Povećane naknade boračkoj populaciji u KS, evo i za koliko

Povećane naknade boračkoj populaciji u KS, evo i za koliko

Procjene su da je star oko 2.200 godina, tj. da pripada vremenu između Perioda zaraćenih država i vladavine dinastije Han, odnosno razdoblju u kojem su oblasni gospodari iz najmoćnijih država Ći, Cu, Jan, Han, Džao, Vej i Ćin, okupirali manje susjedne države. U tim  burnim vremenima, nije bilo očekivano da se vodilo mnogo računa o higijeni.

Des toilettes à chasse d'eau manuelle, vieilles de 2400 ans, ont suscité l'intérêt des archéologues qui tentent à...

Posted by China.org.cn on Wednesday, February 15, 2023

Ipak, to ovdje nije bilo slučaj jer su u spomenuti toalet sluge nakon obavljanja nužde gospodara, sipale vodu i na taj način kroz sistem kanalizacionih cijevi spirale fekalije.

Ovo se smatra najranijim primjerom ove vrste toaleta, kako u Kini tako i u ostatku svijeta.  

Pored toga, na ovom istom mjestu prošlog ljeta je otkrivena i WC šolja kao i dijelovi cijevi koje su bile sprovedena do otpadne jame na otvorenom.

Pretpostavlja da je ova luksuzna građevina, vjerovatno bila u posjedu nekog od visokorangiranih činovnika provincije Šanksi u drevnoj Kini. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije