Veliki test za vakcinu protiv raka kože

1
Radiosarajevo.ba
Veliki test za vakcinu protiv raka kože
Foto: Fena / Ilustracija / Ilustracija

Veliki test prve "personalizirane" mRNA vakcine protiv najsmrtonosnije vrste raka kože - melanoma - trenutno se odvija u Velikoj Britaniji.

Steve Young, 52-godišnjak iz Stevenagea, Herts, koji je u augustu 2023. godine izrezao melanom s vlasišta, jedan je od prvih pacijenata koji su isprobali injekciju.

Kako prenosi BBC injekcija je dizajnirana kako bi pomogla njegovom imunološkom sustavu da prepozna i uništi preostale kancerogene stanice.

Pogledajte kako su radnici KJKP Rad dizali parkirana vozila ispred kontejnera

Pogledajte kako su radnici KJKP Rad dizali parkirana vozila ispred kontejnera

I, nadamo se, to znači da se njegov rak neće vratiti.

Vakcina, mRNA-4157 (V940), koristi istu tehnologiju kao i trenutne Covid vakcine i testiranja su u završnoj fazi kliničkih ispitivanja faze III.

Doktori bolnice University College London (UCLH) daju ga zajedno s još jednim lijekom, pembrolizumabom ili Keytrudom, koji također pomaže imunološkom sustavu u ubijanju kancerogenih stanica.

Genetski potpis

Kombinovani tretman, proizveden od strane Moderna i Merck Sharp i Dohme (MSD), još nije rutinski dostupan u NHS-u, izvan kliničkih ispitivanja.

Stručnjaci u nekim drugim zemljama, uključujući Australiju, također ga testiraju na pacijentima, kako bi prikupili više dokaza i vidjeli treba li ga šire primjenjivati.

Vakcina je personalizirana - što znači da se njezin sastav mijenja kako bi odgovarao individualnom pacijentu.

Stvoreno je da odgovara jedinstvenom genetskom potpisu tumora pacijenta i djeluje tako da tijelu naredi da stvara proteine ili antitijela koja napadaju oznake ili antigene prisutne samo na tim kancerogenim stanicama.

Posebno izrađeno' Istraživačica UCLH-a, Dr. Heather Shaw, rekla je da injekcija ima potencijal da izliječi ljude s melanomom i testira se na drugim vrstama raka - plućima, mjehuru i bubrezima.

"Ovo je jedna od najuzbudljivijih stvari koje smo vidjeli u jako dugo vremena", rekla je Dr. Shaw, dodavši da "je apsolutno posebno izrađeno za pacijenta - ne biste mogli dati ovo sljedećem pacijentu u redu jer ne biste očekivali da djeluje."

Aplikacija koju morate imati: Kako prepoznati rak kože

Aplikacija koju morate imati: Kako prepoznati rak kože

Pacijenti u ispitivanju moraju imati svoj visokorizični melanom kirurški uklonjen u posljednjih 12 sedmica kako bi se osigurao najbolji rezultat. Neki od njih će dobiti lažnu ili placebo injekciju umjesto cjepiva. Nijedan od njih ne zna koji primaju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije