Putin: 'Ruski naučnici su blizu stvaranja vakcina protiv raka'

1
FENA
Putin: 'Ruski naučnici su blizu stvaranja vakcina protiv raka'
Foto: EPA / Vladimir Putin

Predsjednik Vladimir Putin izjavio je u srijedu, 14.februara da su ruski naučnici blizu stvaranja vakcina protiv raka koje bi uskoro mogle biti dostupne pacijentima.

Putin je u televizijskim komentarima kazao "da smo prišli veoma blizu stvaranju takozvanih vakcina protiv raka i imunomodulatornih lijekova nove generacije".

"Nadam se da će se uskoro efikasno koristiti kao metode individualne terapije" dodao je on, govoreći na moskovskom forumu o budućim tehnologijama.

Oglasio se ministar Lakić: 'Dajemo sve od sebe da dođemo do rudara'

Oglasio se ministar Lakić: 'Dajemo sve od sebe da dođemo do rudara'

Putin nije precizirao na koje vrste raka će ciljati predložene vakcine, niti kako. Brojne zemlje i kompanije rade na vakcinama protiv raka. Prošle je godine vlada Ujedinjenog Kraljevstva potpisala sporazum s njemačkom firmom  BioNTech o pokretanju kliničkih ispitivanja koja pružaju "personalizirane tretmane raka", s ciljem da dosegnu 10.000 pacijenata do 2030. godine.

Farmaceutske kompanije Moderna i Merck & Co razvijaju eksperimentalnu vakcinu protiv raka za koju je studija u srednjoj fazi pokazala da je prepolovila šanse za recidiv ili smrt od melanoma - najsmrtonosnijeg raka kože - nakon tri godine liječenja.

Mongoli se narugali Vladimiru Putinu: Objavili karte koje pokazuju nešto jako važno

Mongoli se narugali Vladimiru Putinu: Objavili karte koje pokazuju nešto jako važno

Trenutno postoji šest licenciranih vakcina protiv humanih papiloma virusa (HPV) koji uzrokuju mnoge vrste raka, uključujući rak grlića materice, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, kao i vakcine protiv hepatitisa B (HBV), koji može dovesti do raka jetre. 

Tokom pandemije koronavirusa, Rusija je razvila sopstvenu vakcinu Sputnjik V protiv COVID-19 i prodala je brojnim zemljama, iako je u zemlji naišla na široko rasprostranjenu nevoljnost javnosti da se vakciniše. Sam Putin je kazao da je uzeo Sputnjik, u pokušaju da uvjeri Ruse u njegovu efikasnost i sigurnost, prenosi Reuters.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije