Povećane naknade boračkoj populaciji u KS, evo i za koliko

15
Radiosarajevo.ba
Povećane naknade boračkoj populaciji u KS, evo i za koliko
Foto: Centralna banka BiH / Novac

Uporedno sa izdvajanjem dodatnih sredstava iz budžeta Kantona Sarajevo po osnovu novih kolektivnih ugovora Vlade KS i sindikata, kao i povećanja novčanih i drugih materijalnih davanja koja se tiču socijalne zaštite i zaštite porodice s djecom, povećavane su i naknade za boračku populaciju u Kantonu Sarajevo.

"Mi smo kroz zakonska davanja, za koja je zadužen Kanton Sarajevo, povećali te iznose za pripadnike boračke populacije, u određenim procentima. Najviše je povećana novčana egzistencijalna naknada demobiliziranim braniocima, i to za 20 posto, zato što se radi o najugroženijoj grupi braniteljske populacije, koja nije u radnom odnosu odnosu.

Također su za 13 posto povećane naknade za personalnu asistenciju ratnim vojnim invalidima prve, druge i treće grupe. Za 13 posto je povećan i dohodak za djecu ratnih vojnih invalida. Nakon dvije godine, povećanje naknada su dobili i nosioci ratnih priznanja, i to za 18 posto", naveo je minstar za boračka pitanja Omer Osmanović.

Još jedno veliko priznanje za film Kiss The Future: U New Yorku osvojena Nagrada publike

Još jedno veliko priznanje za film Kiss The Future: U New Yorku osvojena Nagrada publike

Ministar Osmanović je apelirao i na federalni nivo vlasti da poduzme aktivnosti i iznađe dodatna sredstva za pomoć demobilisanim borcima, a posebno onima koji imaju niske penzije, kako bi im se osigurao dostojanstven život.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (15)

/ Povezano

/ Najnovije