Počinje isplata naknada demobilisanim borcima u KS: Kad će biti povećanje?

3
Radiosarajevo.ba
Počinje isplata naknada demobilisanim borcima u KS: Kad će biti povećanje?
Foto: Centralna banka BiH / Novac

Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo je pripremilo naloge za plaćanje mjesečnih novčanih naknada utvrđenih Zakonom o dopunskim pravima boraca-branitelja Bosne i Hercegovine, a koje se obračunavaju centralizirano, uz plaćanje ovog resornog ministarstva direktno prema bankama.

Iznosi dječijeg dodatka za djecu ratnih vojnih invalida s utvrđenim invaliditetom od 20 do 80 % i personalne asistencije za ratne vojne invalide kojima je priznato pravo na dodatak za njegu i pomoć od drugog lica su od marta 2024. godine uvećani shodno objavljenoj prosječnoj mjesečnoj plati u Kantonu Sarajevo za prethodnu godinu na osnovu koje se direktno utvrđuju.

"Čim budu raspoloživi odgovarajući statistički podaci, krenuće se u proceduru izmjene (uvećanja) mjesečne novčane egzsistencijalne naknade nezaposlenim demobilisanim braniocima mlađim od 57 godina", najavljuju iz ovog resornog ministarstva.

Turska odobrila: Osumnjičeni za ubistvo Vanje Gorčevske (14) bit će izručen Sjevernoj Makedoniji

Turska odobrila: Osumnjičeni za ubistvo Vanje Gorčevske (14) bit će izručen Sjevernoj Makedoniji

Isplata prava na mjesečna novčana primanja za djecu ratnih vojnih invalida s utvrđenim invaliditetom od 20 do 80 % - dječiji dodatak počinje od srijede, 03.04.2024. godine.

Isplata prava na mjesečna novčana primanja za nosioce najviših ratnih priznanja, ratne vojne invalide kojima je priznato pravo na dodatak za njegu i pomoć od strane drugog lica, nosioce "Partizanske spomenice 1941" i djecu šehida – poginulog borca – branitelja bez oba roditelja za vrijeme nezaposlenosti do zasnivanja radnog odnosa očekuje se od četvrtka, 04.04.2024. godine.

Isplata naknada personalne asistencije za ratne vojne invalide - paraplegičare i ratne vojne invalide kojima je priznato pravo na dodatak za njegu i pomoć od drugog lica započet će u petak, 05.04.2024. godine. Isplata egzistencijalne naknade nezaposlenim demobilisanim braniocima mlađim od 57 godina očekuje se od ponedjeljka, 08.04.2024. godine.

Lijepe vijesti: U ovoj općini u Sarajevu sve porodilje dobile pravo na jednokratku pomoć

Lijepe vijesti: U ovoj općini u Sarajevu sve porodilje dobile pravo na jednokratku pomoć

"Podsjećamo da je od početka decembra 2022. godine bivša SBER banka, odnosno 'ASA banka Naša i snažna' u potpunosti integrisana u ASA banku dd, i svi korisnici koji su imali račune u prethodnim bankama (koji počinju sa 140...) su morali u svoju općinsku službu donijeti nove račune (koji počinju sa 134...). Banka može uplate usmjerene na stare račune 'odbiti' u kom slučaju korisnik neće dobiti naknadu bez dostavljanja novog-važećeg broja računa i prije nekog narednog obračuna (nakon povrata sredstava na račun kantona)", ponovo podsjećaju iz ovog resornog ministarstva.

Naglašavaju i da je svako lice dužno blagovremeno prijaviti svojoj općinskoj službi za oblast boračko-invalidske zaštite promjenu koja utječe na ovo pravo, odnosno na njegov prestanak - zaposlenje, ostvarivanje prava na penziju i slično, kako ne bi došlo do neosnovane isplate. Obaveza prijavljivanja izmjene je utvrđena rješenjem kojim je pravo priznato.

"U slučaju neosnovane/nezakonite isplate, korisnik je obavezan istu u cijelosti vratiti. Pozivamo korisnike koji utvrde grešku u isplati (netačan/nepripadajući iznos, isplaćen samo tekući mjesec bez retroaktive i drugo) da se jave u nadležnu općinsku službu za BIZ, kako bi eventualna greška bila otklonjena", potcrtali su iz Ministarstva za boračka pitanja KS.

Podsjetili su ponovo i da se navedena prava ostvaruju putem općina kojima su korisnici dužni prijaviti sve promjene koje utiču na pravo i na njegovu realizaciju.

"Svi korisnici koji promijene/zatvore bankovni račun trebaju o istom blagovremeno obavijestiti nadležnu općinsku službu, kako bi im sredstva mogla biti ispravno uplaćena, a obzirom na način obrade i plaćanje naknada, bankovni račun mora biti jedinstven za jednog korisnika i isti za sve 'branilačke' naknade koje korisnik prima - npr. lična i porodična invalidina i  kantonalno mjesečno primanje", ističu iz Ministarstva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije