Sudan u najvećoj krizi dvogodišnje demokratske tranzicije

0
Radiosarajevo.ba
Sudan u najvećoj krizi dvogodišnje demokratske tranzicije
Foto: EPA-EFE / Sudan

Vojska Sudana je raspustila vladu i objavila vanredno stanje u ponedjeljak, nakon što su vojnici uhapsili premijera Abdallu Hamdoka, njegovu suprugu i druge visoke civilne dužnosnike, što je zemlju dovelo u najveću krizu njene dvogodišnje demokratske tranzicije, piše N1.

Državni udar vojske dolazi nakon nekoliko sedmica produbljivanja političkog haosa u zemlji gdje vojne i civilne grupe dijele vlast u savezu nazvanom Suvereno vijeće koje ne nastalo nakon svrgavanja bivšeg predsjednika Omara al-Bashira 2019. godine.

Tenzije su porasle nakon što su političari, uključujući Hamdoka, tražili potpunu tranziciju na civilnu vlast do 17. novembra.

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Ministarstvo za informisanje Sudana je objavilo da su ispaljeni meci na demonstrante koji su se okupili u ime protesta protiv državnog udara ispred sudanskog vojnog štaba u glavnom gradu Kartumu u ponedjeljak.

Navadeno je da je bilo stradalih, ali ne koliko ili ko je pucao na njih, javlja CNN.

Abdel Fattah al-Burhan, vojni oficir koji je predvodio Suvereno vijeće, raspustio je ovo tijelo i prelaznu vladu, te objavio izvanredno stanje u cijeloj zemlji.

U televizijskom saopćenju, al-Burhan je najavio da će “nezavisna i poštena reprezentativna vlada” preuzeti vlast sve dok ne bude izabrana nova 2023. godine.

Generalni sekretar Ujedinjenih Naroda Antonio Guterres osudio je vojni udar te pozvao na oslobađanje premijera i drugih zvaničnika.

"Osuđujem vojni udar koji je u toku u Sudanu. Premijer Hamdok i svi ostali zvaničnici moraju biti odmah pušteni. Mora postojati puno poštovanje ustavne povelje kako bi se zaštitila teško izborena politička tranzicija. UN će i dalje biti uz narod Sudana," objavio je on na Twitteru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije