Sudar drona i aviona: Da li je Rusija namjerno izazvala incident na Crnom moru?

1
Radiosarajevo.ba
Sudar drona i aviona: Da li je Rusija namjerno izazvala incident na Crnom moru?
Foto: Printscreen / Youtube / Mjesto incidenta

Koju to poruku Vladimir Putin šalje SAD-u, bilo je pitanje vremena da li doći do kontakta borbenih aviona, i kad će se to dogoditi.

Crno more jedna je od najopasnijih tački na svijetu, svakako od 2014. godine i početka ruske invazije na Ukrajinu. Rezultiralo je to intenziviranjem broja borbenih brodova i aviona nezaraćenih strana koje žele doći što bliže jedni drugima da promotre šta rade ikako djeluju. Ne tako davno je britanski ratni brod ušao u teritorijalne vode Krima izazvavši burnu reakciju Moskve.

Vazdušno iskušavanje druge strane nije neka novost, ruski bombarderi lete do krajnjih granica NATO-a, često ih odande moraju otjerati. Nakon što je Rusija počela agresiju na Ukrajinu otvoreni su komunikacijski kanali, ali u njima uvijek može doći do buke.

Dr. Hadžiahmetović: Na lokalne izbore u FBiH stranka Naprijed izlazi samostalno

Dr. Hadžiahmetović: Na lokalne izbore u FBiH stranka Naprijed izlazi samostalno

I zato nije bilo pitanje hoće li doći do kontakta borbenih zrakoplova, u ovom slučaju borbenog aparata Su-27 i besposadne letjelice MQ-9 Reaper, nego kad će se to dogoditi. Iako su se SAD i Moskva dosad striktno pridržavali načela "izbjeći izravni sukob", želja da se sazna šta druga strana radi je jača.

Velika je vjerovatnoća da je riječ samo o incidentu, izoliranom, možda čak i nekom ruskom pilotu koji je gledao "Top Gun". To bi bio najbolji ishod, ali i u tom slučaju treba biti svjestan visoke razine u tako militariziranom području.

Drama iznad Crnog mora: Sudarili se američki dron i ruski borbeni avion

Drama iznad Crnog mora: Sudarili se američki dron i ruski borbeni avion

Druga opcija je svjesno podizanje eskalacije, koja je ozbiljnija i ima dvije podvrste. Opasnija je ona u kojoj Rusija smatra da je riječ o "njenom moru" i prijeti Zapadu imajući na umu čvrstu podršku koju ima Ukrajina, a to bi bio znak da Moskva skreće s pozicije vojne racionalnosti.

Analitička kuća Stratfor navodi da su ruski piloti vjerovatno slijedili upute zemaljske kontrole, Moskva je dakle, kako se čini, namjeravala presretanjem signalizirati Sjedinjenim Državama i NATO-u da bi trebali odrediti dodatni zaštitni prostor prilikom raspoređivanja vazdušnih snaga u međunarodnom zračnom prostoru južno od Krima.

Bolja je podvrsta ruska želja da radikalizacijom sukoba izvrši pritisak na SAD i Zapad kako bi se ozbiljno prihvatili priprema mirovnih pregovora. Kremlj je još krajem januara izjavio da "američki predsjednik Joe Biden ima ključ za završetka sukoba u Ukrajini usmjeravanjem Kijeva, ali da ga Washington do sada nije bio voljan upotrijebiti".

Oglasilo se Ministarstvo odbrane Rusije nakon sudara njihovog aviona i američkog drona

Oglasilo se Ministarstvo odbrane Rusije nakon sudara njihovog aviona i američkog drona

Rat je ušao u drugu godinu, rusko je vodstvo nervozno, nezadovoljno, uspjeha nema pa se nezadovoljstvo, bez dvojbe, spušta hijerarhijski. Incident je sada na Crnom moru, a nije isključen da se može desiti na Baltičkom moru, granicama baltičkih država, oko Königsberga, sada Kalinjingrada, ruske eksklave.

U svakom trenutku može doći do popuštanja pozornosti i ekscesa koji može pokrenuti lančanu reakciju. Scenarij sudnjeg dana. Kada u Kremlju ne bi sjedio apokaliptični Vladimir Putin ne bi se razmatrala ova mogućnost, ali sjedi.

Incident je donio samo materijalnu štetu, bez ljudskih žrtava. Poljska je podnijela ljudske žrtve, civile, u padu ukrajinskog projektila. Kod nas je besposadna letjelica, oko koje bi trebalo otvoriti pitanje mađarskog - namjernog? - (ne)djelovanja, izazvala samo materijalnu štetu. Šta ako neki drugi incident, eksces, izazove civilne i vojne žrtve u većem broju? Lako je reći treba učiniti sve da se incidenti izbjegnu. Postoji i druga strana koja može uticati na proces?

Špijunska pozadina potapanja Moskve? Američki avion ‘sakrio se‘ i locirao metu

Špijunska pozadina potapanja Moskve? Američki avion ‘sakrio se‘ i locirao metu

Incident ruske provenijencije s ljudskim žrtvama na teritoriju Unije u javnosti evropskih zemalja ojačat će skupine koje zagovaraju prestanak rata, stvorit će se pritisak na vlade da odvoje Evropu od sukoba, stvori cordon sanitaire i ostavi Ukrajinu da se sama brani. Pogrešan stav, jer ako Kijev ostane sam neće imati snage za obranu. Morat će pristati na pregovore koje će diktirati Moskva. Je li to ruska strategija? Stratfor se slaže, "Moskva bi mogla iskoristiti incident u nastojanjima da potakne zamor ratom i zabrinutost za eskalaciju na Zapadu kako bi pogurala širi dijalog o strateškoj sigurnosti i stabilnosti sa Sjedinjenim Državama". Prijetnja na istoku ne prestaje.

Realno, jedini su izlaz mirovni pregovori koji bi ušutkali oružje. Ima li svijet, u novom fragmentiranom poretku, snage ostvariti tako velik pothvat? Na to pitanje nemam odgovor. Znam samo da svaki novi incident čini eskalaciju sukoba izglednijom i to me jako brine, piše novinar lista Jutarnji hr. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije