Drama iznad Crnog mora: Sudarili se američki dron i ruski borbeni avion

4
Radiosarajevo.ba
Drama iznad Crnog mora: Sudarili se američki dron i ruski borbeni avion
Foto: Radiosarajevo.ba / Udarna vijest!

Ruski borbeni avion Su-27 sudario se s američkim nadzornim dronom iznad Crnog mora, prisiljavajući SAD da obore dron, objavila je američka vojska, tvrdi BBC.

Zapadni vojni izvori rekli su za AFP da je došlo do "incidenta" u kojem je dron američke proizvodnje Reaper letio iznad Crnog mora, područja intenzivne vojne aktivnosti NATO-a u blizini ukrajinskih ratnih linija.

"Istraga je u toku", rekao je za AFP jedan od dva zapadna izvora koji su potvrdili "incident".

Johann Sattler: "Dan Evrope podsjetnik da se odbace politike podjela i mržnje"

Johann Sattler: "Dan Evrope podsjetnik da se odbace politike podjela i mržnje"

Američka vojska navodi da je jedan od dva ruska borbena aviona zahvatio propeler drona, prisiljavajući SAD da ga obore "u području intenzivnih vojnih aktivnosti NATO-a blizu ukrajinskih ratnih frontova, usred ruske invazije na zemlju koja je u tijeku".

"Naš dron MQ-9 izvodio je rutinske operacije u međunarodnom zračnom prostoru kada ga je presreo ruski avion, što je rezultiralo padom i potpunim gubitkom MQ-9 letjelice", rekao je general američkih zračnih snaga James Hecker, stoji u priopćenju.

"Zapravo, ovaj nesiguran i neprofesionalan čin Rusa umalo je prouzročio pad obje letjelice", dodao je, rekavši da incident 'slijedi obrazac opasnih radnji ruskih pilota iznad međunarodnog zračnog prostora'.

Dodao je da će američki i i saveznički avioni i letjelice nastaviti djelovati u međunarodnom zračnom prostoru i pozvali su Ruse da se "ponašaju profesionalno i sigurno".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije