Sud u Njemačkoj odlučio: Zabranjen izlazak knjige s neautorizovanim citatima Helmuta Kohla

0
Radiosarajevo.ba
Sud u Njemačkoj odlučio: Zabranjen izlazak knjige s neautorizovanim citatima Helmuta Kohla
Foto: Spiegel / Helmut Kohl

Jedan njemački sud je u utorak zabranio objavljivanje odlomaka knjige o nekadašnjem kancelaru Helmutu Kohlu, uključujući neke privatne izjave, ali i opise autora.

Radi se o knjizi Heriberta Schwana, koji je sa sada pokojnim kancelarom sarađivao na sastavljanju memoara. Schwan je bio Kohlov pisac iz sjenke, zadužen da duge, snimane razgovore pretvori u tekst.

Mada su svjedoci, uključujući kancelarovog sina Waltera, potvrdili da njih dvojica nisu potpisali klauzulu o poverljivosti, Viši regionalni sud u Kolnu je pretpostavio da se diskrecija podrazumijeva jer je Kohl za pisanje memoare Schwana zaposlio.

Sve veća podrška: Još jedna zemlja objavila da je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

Sve veća podrška: Još jedna zemlja objavila da je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

Schwan je poznati televizijski novinar i historičar. Ranih 2000-ih je počeo saradnju sa Kohlom na knjizi i dugo je razgovarao sa njim o njegovom političkom životu, a sve je snimao. Prije nego što je posljednji tom kompletiran, njih dvojica su se posvađali.

Pisac je potom objavio knjigu Nasljeđe: Kohlovi protokoli, koja uključuje i neprijatne ocjene drugih političara.

Kohl je potom tužio Schwana, insistirajući da pojedine komentare nije namjeravao da objavi. Kada je 2017. dugogodišnji kancelar preminuo, postupak je nastavila njegova udovica Maike Kohl-Richter.

Helmut Kohl je jedan od velikih kancelara iz njemačke historije, prije svega zbog rada na ujedinjenju Njemačke i Evropskoj uniji.

Schwan nije krio da ga je presuda razočarala. "Da su mi tražili da šutim, pobjegao bih", rekao je za dpa.

Kao novinaru, dodao je, "nezamislivo" mu je da je sud sada zabranio i odlomke koje nije izgovorio Kohl, nego i autorovo mišljenje o njemu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije