Sud u New Yorku odlučio: Donald Trump mora platiti kaznu od 642 miliona KM

1
Radiosarajevo.ba
Sud u New Yorku odlučio: Donald Trump mora platiti kaznu od 642 miliona KM
Foto: Sky News / Donald Trump u sudnici

Odluka sudije u petak u građanskom postupku protiv Donalda Trumpa predstavlja težak udarac bivšem predsjedniku, kojem je sada zabranjeno da upravlja kompanijom sa sjedištem u New Yorku, koja je decenijama služila kao centar njegovog globalnog poslovnog carstva.

U odluci od 92 stranice, sudac Vrhovnog suda u New Yorku Arthur Engoron zabranio je Trumpu da obavlja funkciju direktora ili člana bilo kojeg preduzeća ili druge pravne entitete u državi tokom tri godine, dok je njegovim sinovima, Eric Trump i Donald Trump Jr., zabranjeno dvije godine, prema presudi.

Trumpu i Trump Organization-u naloženo je da plate kazne u iznosu od 354 miliona dolara, što predstavlja jednu od najstrožih korporativnih sankcija u istoriji New Yorka. Ukupan iznos penje se na 453,5 miliona dolara kada se uzme u obzir i predujmljena kamata.

Organizovan sjajan doček u Petoj osnovnoj školi Ilidža za zlatnog Ismaila Barlova

Organizovan sjajan doček u Petoj osnovnoj školi Ilidža za zlatnog Ismaila Barlova

Engoron je prošle jeseni odlučio da su Trump i njegova kompanija, Trump Organization, "ponovljeno" kršili državni zakon o prevari sistematskim predstavljanjem vrijednosti nekretnina i ukupnog bogatstva. To je omogućilo njegovom poslovanju da dobije kamatne stope i druge finansijske uslove koje inače ne bi dobili, tvrdila je tužiteljica države New York, Letitia James, podnoseći tužbu protiv Trumpa.

Konkretno, optužbe James-ove uključivale su falsifikovanje poslovnih zapisa, izdavanje lažnih finansijskih izvještaja i prevaru s osiguranjem. James-ov ured tvrdio je da su Trumpove obmane dovele do toga da je kompanija prikupila 370 miliona dolara "nezasluženih dobitaka".

U petak je također naloženo imenovanje sudije Barbare Jones da nastavi obavljati funkciju nezavisnog nadzornika nad Trumpovim poslovima barem tri godine. Naređeno je dodavanje nezavisnog direktora za usklađenost u Trump Organization, a Engoron je odlučio da će ta osoba biti odgovorna za "osiguravanje dobrih finansijskih i računovodstvenih praksi".

"Što više dokaza postoji o trajnoj sklonosti tuženika prema prijevari, to je veća potreba za sudom da nametne strože mjere zabrane", napisao je Engoron u svom presudom. "Ovo nije prvi put da tuženi to rade."

Moguće je da Trump imenuje pouzdanog savjetnika da vodi njegov posao tokom trogodišnje zabrane, napomenuo je John Coffee, profesor na Pravnom fakultetu Columbia i stručnjak za korporativno upravljanje i kriminal

"Sumnjam da može imenovati nekog drugog bez odobrenja suda, ali jedan kandidat koji će mu pasti na pamet je Ivanka, njegova kći, koja nije optužena", rekao je Coffee za CBS MoneyWatch. "Kada je Martha Stewart bila zabranjena od obavljanja funkcije direktora vlastitog poslovanja, koje, kao i Trump, nosi njeno ime, imenovala je svoju kćerku za izvršnu direktoricu na tri godine."

Ivanka Trump, nekadašnja izvršna direktorka u Trump Organization, prvobitno je bila imenovana kao tužena u slučaju prijevare, ali je kasnije sud presudio da su optužbe protiv nje odbačene zbog zastare savezne države.

U saopštenju, Trump, koji se očekuje da će uložiti žalbu, osudio je presudu nazivajući je "nemoralnom" i "potpunom i apsolutnom prijevarom".

"Nije bilo žrtava, štete, prigovora", rekao je Trump u svom saopštenju. "Samo zadovoljne banke i osiguravajuće kompanije (koje su zaradile gomilu novca), sjajni finansijski izvještaji koji čak nisu uključivali najvredniju imovinu - brend Trump."

Odluka dolazi samo nekoliko sedmica nakon što je federalni porotni sud presudio da Trump mora platiti 83,3 miliona dolara odštete zbog klevetničkih izjava koje je dao negirajući da je seksualno napao spisateljicu E. Jean Carroll. Trump se također suočava s brojnim dodatnim pravnim slučajevima.

"Ovi računi se zaista gomilaju za Trumpa", rekla je analitičarka prava CBS News, Katrina Kaufman, neposredno prije objave presude. James "je tražila doživotnu zabranu za Trumpa u newyorškoj industriji nekretnina, što je ogromno za njega. Ovdje je počeo kao poslovni čovjek."

Štete bi mogle biti smanjene u žalbi, rekao je Coffee iz Columbia. Ali da bi se žalio, Trump bi morao položiti obvezujuću sumu pokrivajući 354 miliona dolara kazne, dodao je.

[twitter]https://twitter.com/CBSNews/status/1758598535832870987[/twitter]

"To će biti skupo", rekao je Coffee. "Neki će mu banke postaviti obvezu, za pristojnu naknadu, ali će tražiti sigurnost koju mogu lako likvidirati, a to može zahtijevati prodaju nekih od njegovih sredstava."

Trump i njegov pravni tim dugo su očekivali poraz, pri čemu je bivši predsjednik prozvao slučaj "namještenim" i "šaradom", a njegovi advokati postavili temelje za žalbu prije nego što je presuda uopće izrečena.

U 2023. godini, Engoron je utvrdio da su Trump i njegova kompanija prenaglasili procjene mnogih nekretnina za stotine miliona. Sudija je citirala procjenu poreznog obveznika nekretnina u Palm Beachu, Florida, koja iznosi samo 18 miliona dolara - iznos na koji je Trump platio lokalne poreze na imovinu. Istovremeno, Trump je vrijednost imovine procijenio na čak 714 miliona dolara u svojim godišnjim izvještajima o financijskom stanju.

Posebno, Trump se suočava i s optužbama u četiri krivična postupka. Prvo suđenje, koje se fokusira na plaćanje odrasloj filmskoj zvijezdi Stormy Daniels 2016. godine, zakazano je za 25. mart u Manhattanu. On se proglasio nevinim u sva četiri slučaja, piše CBS News

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije