COVID-19 / Stručnjaci SZO poručuju: Neće biti drugog talasa, ali to nije dobra vijest...

30. 07. 2020. u 17:30:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 20

Da pandemija koronavirusa nije sezonska, jedna je od najvećih objava Svjetske zdravstvene organizacije, a saopćena je juče kada je objašnjeno da se COVID-19 trenutno odvija u jednom velikom valu i da zbog brojnih slučajeva širom svijeta on ne slijedi sezonske varijacije kao što je to slučaj sa gripom.

"Čini se da godišnja doba ne djeluju na prenos virusa, koji je usmrtio više od 650.000 ljudi u svijetu i zarazio više od 16 milona. Ovo je novi virus koji se ponaša drugačije, tako da promjena godišnjih doba ne igra veću ulogu", rekla je Margaret Haris iz SZO na kratkom virtuelnom brifingu.

Podsjetila je da je opasnost od zaraze manja ljeti i istakla da je "ljeto problem, jer taj virus voli sva godišnja doba". Objasnila je to na primjeru Amerike i Brazila, dvije države koje se suočavaju sa najvećim brojem oboljelih, a trenutno su u njima dva različita godišnja doba. Prema tome, o ovoj epidemiji ne može da se govori iz aspekta valova, prenosi Blic

"To će biti jedan veliki val. Ići će malo gore i dole. Najbolje bi bilo da ga odmah poravnate i pretvorite u nešto što vam samo 'zapljuskuje' nogu", poručila je Haris.

Saopćenje SZO došlo je u momentu kada raste broj zemalja koje se otvaraju. Brojne vlade razmatraju hoće li biti drugog vala, dok izbjegavaju mjere drugog zatvaranja koje bi mogle da unište privredu.

Drugi val koronavirusa jeste pojam koji je sada teško definisati, jer se njime označava mnogo toga - od lokalnih izbijanja virusa do nacionalnih kriza, pa brojni stručnjaci ne koriste ovaj termin.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA