Stručnjaci nemaju dobre vijesti, pandemija bi mogla potrajati...

2
Radiosarajevo.ba
Stručnjaci nemaju dobre vijesti, pandemija bi mogla potrajati...
Foto: EPA-EFE / Anthony Fauci

Pandemija koronavirusa mogla bi trajati još godinu dana zbog mutiranih sojeva koji bi mogli poremetiti planove i napore oko vakcinisanja, smatraju naučnici.

Glavni američki imunolog Anthony Fauci, upozorio je da bi se zdravstvena kriza mogla pogoršati zbog novih nekoliko sojeva COVIDa-19 koji su se pojavili u SAD-u, a također se ubrzano šire svijetom.

Vakcinisanje je do sada imalo vrlo pozitivan efekt: hospitalizacija je u SAD-u pala za više od 3000 dnevnih slučajeva, a broj novih infekcija također je u padu.

Anthony Fauci - undefined

Foto: EPA-EFE: Anthony Fauci

"To je svakako dobra vijest. Ono što je sada problematično i na što moramo stvarno paziti su novi sojevi", rekao je Fauci za MSNBC.

U SAD-u je do sada više od 300 prijavljenih slučajeva "super-covida" – sojeva koji su nastali u Brazilu, Velikoj Britaniji i Južnoj Africi. Iako se do sada nisu pokazali smrtonosniji, mnogo su zarazniji, a tu je i opravdan strah da bi mogli biti otporni na vakcine koje su sada na tržištu.

"Sve ukazuje na to da bi ova verzije virusa mogle predstavljati izazov za novorazvijene vakcine. To je bez sumnje najveći problem s kojim se sada srećemo", kaže dr. Michael Osterholm, direktor Centra za istraživanje i politiku zaraznih bolesti sa Univerziteta Minnesota za Newsweek.

Faucija najviše brine južnoafrički soj virusa jer je, prema sadašnjim saznanjima, on najotporniji na vakcine.

Proizvodnja Novavaxa - undefined

Foto: EPA-EFE: Proizvodnja Novavaxa

„Čini se da cjepiva koja se sada distribuiraju sadrže antitijela za britansku varijantu B117“, kaže Fauci.

Moderna i Pfizer objavili su ove sedmice da preliminarni laboratorijski testovi upućuju da njihove vakcije pružaju zaštitu i protiv južnoafričke varijante, ali je efikasnos tipak manja.

Poručili su da razvijaju vakcine protiv novih varijanti.

"Već planiramo i implementiramo modifikovanu verziju vakcine koja bi na kraju mogla biti usmjerena posebno protiv južnoafričkog soja koji je najproblematičniji od svih", kazao je Fauci.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije