Pandemija / Strožije mjere na granici: Nova pravila za ulazak u još jednu od EU zemalja

26. 12. 2021. u 14:46:00 Anadolija

Shares: 0

Vlasti u Češkoj donijele su odluku da je za ulazak u tu zemlju potreban negativan PCR test i za one koji su dva puta vakcinisani.

U Češkoj je prestalo da važi vanredno stanje zbog Covid-19 koje je uvela ranija vlada Andreja Babiša.

Nova vlada je pak, pooštrila pravila ulaska i za vakcinisane osobe.

Ukidanje vanrednog stanja također je ukinulo neka ograničenja kretanja, ali su umjesto toga pooštrena neka druga pravila, kao što je broj ljudi dozvoljenih na događajima.

Stroža pravila koja je uvela nova liberalno-konzervativna vlada na čelu s premijerom Peterom Fialeom će stupiti na snagu u ponedjeljak.

Od odraslih iz država članica EU sada će se tražiti da podnesu negativan PCR test pri ulasku u Češku, čak i ako su vakcinisani ili su imali COVID-19.

Test neće trebati pokazati samo onima koji su primili dozu, kao i nevakcinisanoj djeci mlađoj od 12 godina. Dvije doze vakcine i dalje su uvjet za mlade mlađe od 18 godina.

Obavezni test za odrasle koji nisu primili dopunsku dozu primjenjuje se bez obzira na zemlju porijekla. Obavezno testiranje nije neophodno za češke državljane i osobe sa stalnim ili privremenim boravkom u Češkoj.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA