Slovačka u lockdownu, a Češka postrožuje mjere da bi ga izbjegla

0
Hina
Slovačka u lockdownu, a Češka postrožuje mjere da bi ga izbjegla
Foto: Vladimir Simicek / Testiranje u Slovačkoj

Dvosedmični lockdown stupio je na snagu u četvrtak u Slovačkoj, zemlji s trećim najmanjim udjelom vakcinisanih, nakon što je situacija u bolnicama postala kritična, a broj zaraženih po stanovniku najveći na svijetu.

U Slovačkoj, zemlji s 5,5 miliona stanovnika, zatvoreno je sve osim trgovina nužnim potrepštinama i apoteka, a građani ne smiju napuštati svoje općine osim u slučaju odlaska kod doktora, na posao ili u školu.

Zabranjena su okupljanja više od šestero ljudi.

Lideri trojke odgovorili na Dodikove ucjene: Objavili fotografiju na Facebooku, uz samo dvije riječi

Lideri trojke odgovorili na Dodikove ucjene: Objavili fotografiju na Facebooku, uz samo dvije riječi

Slovačke su vlasti donijele odluku u trenutku dok broj zaraženih raste širom Europe koja je postala središte pandemije i nakon što je susjedna Austrija uvela lockdown u ponedjeljak.

Vakcinisano je 45,7 posto Slovaka, a u Europskoj uniji manje je cijepljenih samo u Bugarskoj i Rumuniji. Prema podacima Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), u Europskoj je uniji cijepljeno 65,8 posto stanovnika.

Slovačka s prosječno 1.929 slučajeva na milion stanovnika u proteklih sedmicu dana ima najveću incidenciju na svijetu, prema stranici Our World in Data.

U susjednoj Češkoj od četvrtka se barovi i klubovi moraju zatvoriti do 22 sata, a božićni su sajmovi zabranjeni, čime vlada želi suzbiti jednu od najvećih stopa zaraze na svijetu.

Za kulturne i sportske događaje uveden je maksimum od 1.000 posjetioca, ali nije uveden lockdown kao u susjednoj Slovačkoj i Austriji, koje imaju veći broj zaraženih.

Češka je u utorak registrirala rekordnih više od 25 hiljada slučajeva, a sedmodnevna incidencija iznosi 1.516 slučajeva na milion stanovnika, po čemu su od Češke gore samo Slovačka i Austrija, pokazuju podaci Our World in Data.

Ranije je u Češkoj osobama koje nisu cijepljenje protiv COVID-19 ili nisu nedavno preboljele bolest zabranjen ulaz u pubove, restorane, kina, frizerske salone i teretane.

Protiv COVID-19 cijepljeno je 58.5 posto Čeha.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije