Rusi tenkove obojili kao u vrijeme invazije na Čehoslovačku

1
Radiosarajevo.ba
Rusi tenkove obojili kao u vrijeme invazije na Čehoslovačku
Foto: Screenshot BBC / Ukrajinski predsjednik Zelensky

Neki svjedoci su 500-injak kilometara od granice s Ukrajinom snimili kolonu ruskih oklopnih transportera s bijelim križevima obojenim na prednjoj strani vozila. Slične oznake imali su sovjetski tenkovi u vrijeme invazije na Čehoslovačku 1968. godine.

SAD i saveznici u NATO-u uznemireni su jačanjem ruske vojne prisutnosti u blizini ukrajinske granice i na Krimu, poluotoku koji je Moskva anektirala 2014. godine. Ministri vanjskih poslova i odbrane NATO-a održali su u srijedu navečer hitne razgovore o gomilanju ruskih trupa blizu ukrajinske granice, a u telefonskom razgovoru njemačka kancelarka Angela Merkel i američki predsjednik Joe Biden dotakli su se najnovijih događaja na istoku Ukrajine te pozvali Rusiju da izbjegne daljnju eskalaciju.

Ruske su trupe svoja jurišna vozila obojila tzv. “invazijskim prugama”, piše Daily Mail.

Jedan očevidac u ruskoj regiji Astrahan, 500-injak kilometara od granice s Ukrajinom, snimio je kolonu ruskih oklopnih transportera BTR 80 s bijelim križevima obojenim s prednje strane vozila.

Slične pruge imali su sovjetski tenkovi tokom invazije na Čehoslovačku 1968. godine kako bi se razlikovale od tenkova tadašnje čehoslovačke vojske koja je imala iste tenkove. Slične ‘pruge’ bile su iscrtavane na nekim ruskim vojnim vozilima i tokom Hladnog rata.

Iako moderna tehnologija danas  negira potrebu za takvim rudimentarnim sistemom obilježavanja vojnih vozila, te ‘invazijske pruge’ mogu imati snažan psihološki učinak u  napetoj regiji.

Putin sedmicama vrši mobilizaciju svojih snaga na granici s Ukrajinom te se procjenjuje kako se sada tamo nalazi oko 80.000 ruskih vojnika s podrškom stotina vozila i tenkova. Izvještaj ukrajinske vlade koji je procurio u medije govorio kako bi još 30.000 ruskih vojnika moglo biti na putu.

Namjere Moskve ovoga puta nisu nimalo jasne te donosi kratki pregled najnovijih zbivanja između Rusije i Ukrajine, piše BBC.

Više izvora izvještavalo  je o velikim ruskim vojnim pokretima prema istočnoj ukrajinskoj granici i prema Krimu. Mnogi od tih izvještaja pojavili su se na Twitteru, poput tvitova o razmještaju raketa kratkog dometa Iskander.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov kaže da je premještanje trupa preko ruskog teritorija “unutarnja stvar” njegove zemlje te dodaje da su neke trupe, uključujući jedinice na Krimu, učestvovale su u nedavnim vojnim vježbama. Istovremeno je Peskov optužio Ukrajinu za stalne “provokacije”. Ukrajinski obavještajni izvori kažu za BBC da dodatne (ruske) snage čini 16 taktičkih grupa bataljona s otprilike 14.000 vojnika.

Ukupno, prema ukrajinskim izvorima, Rusija sada ima oko 40.000 vojnika na istočnoj granici s Ukrajinom te isto toliko na Krimu.

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu u utorak je optužio NATO za “prijeteće” akcije te rekao da je Rusija odgovorila na njih šaljući dvije vojske i tri formacije zračno-desantnih trupa na svoje zapadne granice radi vježbe, ali nije iznio druge detalje.

Je li to vojna sila spremna za invaziju – postavlja pitanje BBC te nudi odgovor: mogla bi biti, iako većina analitičara smatra da ruska invazija na Ukrajinu nije izgledna. Analitičari smatraju izglednijom metodom tzv. infiltraciju – ulazak ruskih specijalaca bez oznaka na uniformama (tzv. zelenih čovječuljaka) poput onih koji su 2014. godine preuzeli Krim.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije