Stravična dešavanja u Njemačkoj: Troje mrtvih, najmanje šestero povrijeđenih

0
Radiosarajevo.ba
Stravična dešavanja u Njemačkoj: Troje mrtvih, najmanje šestero povrijeđenih
Foto: Screenshot / Ilustracija / Njemačka policija

 U Dresdenu u subotu, 8. jula, 32-godišnjak je nožem napao i teško povrijedio 40-godišnjeg putnika u tramvaju. Navodni počinitelj i žrtva su porijeklom iz Somalije.

Mirni gradić Bad Hönningen u njemačkoj Saveznoj zemlji Falačko-porajnje (Rheinland-Pfalz) također je izašao na naslovnice crne hronike. Grad koji ima oko 12.000 stanovnika postao je poprište još jednog napada nožem.

Policija navodi kako je 38-godišnjak, u subotu oko 16.30 sati, nožem napao 55-godišnjakinju i 30-godišnjaka. Žena je podlegla povredama, 30-godišnjak je s teškim povredama prevezen u bolnicu, ali nije životno ugrožen.

Reisul-ulema Kavazović: Svjetlo kandilja banjalučkih džamija osvijetlit će put ka boljoj budućnosti

Reisul-ulema Kavazović: Svjetlo kandilja banjalučkih džamija osvijetlit će put ka boljoj budućnosti

Navodni počinitelj je Nijemac i uhvaćen je nedugo nakon zločina u blizini mjesta zločina. Policija je isključila politički motiv, navodno je napadač svoje žrtve birao nasumično. Prema informacijama ubijena 55-godišnja žena bila je luksemburško-belgijska turistkinja i samo se slučajno našla na mjestu zločina. Željela je posjetiti svoju bivšu kolegicu s kojom je studirala u Njemačkoj.

Napadač navodno ima psihičkih problema, nakon napada se sam pokušao povrijediti, a ubrzo je uhapšen.

Pucnjava na maturskoj zabavi u SAD: Ubijeni otac i sin, sedam ranjenih

Pucnjava na maturskoj zabavi u SAD: Ubijeni otac i sin, sedam ranjenih

U Hamburgu je 54-godišnji muškarac podlegao povredama u subotu, 8. jula nakon što ga je nožem napao 38-godišnji muškarac. Navodno su se dvojica muškarca prepirali oko neplaćanja najamnine. Svađa se desila u dvorištu u kvartu Heimfeld u Hamburgu.

Žrtva je u krvi ležala na zemlji kad je stigla hitna pomoć. No, bilo je prekasno. Navodnog počinitelja, Tunižanina, policija je uhvatila nedugo nakon zločina i sada je u pritvoru.

Još dva napada noževima dogodila su se u Münsteru u smještajima za izbjeglice. U subotu, 8. jula, poslijepodne svađa između dvojice Tunižana u skloništu u Schwerinu izmakla je kontroli. Navodni 25-godišnji počinitelj nožem je teško povrijedio i usmrtio svoju 23-godišnju žrtvu.

Ubistvo u Velikoj Kladuši: Izet Grahović se zarekao da će osvetiti brata

Ubistvo u Velikoj Kladuši: Izet Grahović se zarekao da će osvetiti brata

U nedjelju poslijepodne 35-godišnjak je nožem napao 42-godišnjaka u centru za azilante u Horstmaru, sjeverozapadno od Münstera. Prema policijskom izvještaju, on je navodno nekoliko puta ubo svoju žrtvu, koja je teško ozlijeđena. Napadač je uhapšen.

U petak 64-godišnjak je nožem napao 62-godišnjakinju u Emsdettenu u Westfaliji kod Münstera. Žena je morala na hitnu operaciju i sada je izvan životne opasnosti. Navodni počinitelj tada se povrijedio samostrelom te je u životnoj opasnosti.

Njemačka je učestalo poprište napada nožem koji rezultiraju smrću. Prošle sedmice 27-godišnji tražitelj azila iz Eritreje osuđen je na doživotni zatvor nakon što je u decembru 2022. u gradu Illerkirchbergu nožem ubio 14-godišnju djevojčicu i teško povrijedio njezinu prijateljicu.

U januaru 2023. Palestinac bez državljanstva nožem je izbo mladi par u regionalnom vozu koji je iz Kiela išao za Hamburg i teško povrijedio još troje ljudi. Glavna rasprava protiv navodnog počinitelja počela je 7. jula, presuda se još čeka.

Tragedija: U Mladenovcu ubijeno pet drugova, u subotu će biti zajedno sahranjeni

Tragedija: U Mladenovcu ubijeno pet drugova, u subotu će biti zajedno sahranjeni

Kao odgovor na brojne napade nožem, ministrica unutrašnjih poslova Nancy Faeser pozvala je na takozvane zone bez noževa u javnom prijevozu još u travnju.

Slični projekti već se provode. Naime, uoči Eritrejskog festivala prošlog vikenda, na kojem su izbili neredi, grad Gießen u Hessenu uspostavio je "privremenu zonu zabrane oružja".

Prema policijskim kriminalističkim statistikama, broj napada nožem koji uključuju opasne i teške tjelesne povrede porastao je za oko 13 posto u 2022. u odnosu na prethodnu godinu, prenosi fenix-magazin.de.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije