Strašni snimci iz Europe: "Ratna zona" zbog COVID mjera

1
Radiosarajevo.ba
Strašni snimci iz Europe: "Ratna zona" zbog COVID mjera
Prtscr / Reuters / Eindhoven

Protesti protiv COVID mjera  širom Europe ne prestaju. Svakodnevno su na društvenim mrežama objavljene fotografije sukoba demonstranata sa policijom, veliki je broj uhapšenih.

Strani mediji pišu nakon nemira u Nizozemskoj i Danskoj da su na putu pema "građanskom ratu".

Protesti u Nizozemskoj poprimili su jako ružnu sliku, zapaljena vozila, povrijeđeni građani i policjaci, veliki broj uhapšenih.

Posljednji snimci iz Eindhovena koji su objavljeni na društvenim mežama pokazuju zastrašujuće stvari koje se dešavaju.

Jedna žensa osoba zadobila je teške tjelesne povrede, nakon što ju je policija vodenim topom gurnula na betonski zid.

Neredi su započeli kao odgovor na nedavno uvedenu mjeru policijskog sata koju je uvela nizozemska vlada, a koja je stupila na snagu 23. januara.

Noćni policijski sat, prvi u zemlji od Drugog svjetskog rata, ograničava kretanje stanovnika od 21 sat do 4:30 ujutro, uz neke izuzetke.

Ova mjera nametnuta je nakon što je u Nizozemskoj registriran takozvani britanski soj korona virusa, koji je povećao broj hospitalizacija i zbog kojeg je Nacionalni institut za zdravlje (RIVM) upozorio na novi val zaraze.

Nizozemska je već bila pod strogim mjerama zatvaranja, a barovi i restorani zatvoreni su od oktobra. Od decembra su škole i neesencijalne prodavnice bile zatvorene.

U međuvremenu, odluka od daljnjim restriktivnim mjerama uslijedila je usljed političke krize nakon što je premijer Mark Rutte dao ostavku zbog korupcijskog skandala o poreznim olakšicama za djecu. Njegov kabinet nastavit će raditi do sljedećih izbora, 17. marta, koji su dobili na značaju nakon nereda.

Europa je i dalje najgore pogođena regija na svijetu, te ima više slučajeva zaraze i više smrtnih slučajeva nego bilo koji drugi kontinent.

Od početka pandemije u Europi je zabilježeno oko 29 miliona slučajeva u usporedbi s 28,6 miliona u Sjevernoj Americi, što je drugo najgore pogođeno područje.

U međuvremenu, broj smrtnih slučajeva u Europi sada iznosi ukupno 660.000 - znatno iznad Sjeverne Amerike sa 600.000.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije