NATO / Strane vojne snage počinju napuštati baze u Afganistanu

25. 04. 2021. u 17:44:00 Anadolija

Shares: 0

General Scott Miller, najviši američki komandant u Afganistanu, saopćio je da su strane trupe počinju napuštati vojne baze u toj ratom razorenoj zemlji.

Komandant NATO Misije odlučne podrške u Afganistanu Miller je na konferenciji za novinare u Kabulu kazao da će američke i savezničke snage predati sve svoje baze afganistanskim snagama.

“Sve se naše snage sada pripremaju za napuštanje. Službeno, dan početka povlačenja bit će 1. maja, ali smo to već započeli”, rekao je Miller.

Osuđujući nedavni porast talibanskih napada u Afganistanu, general Miller rekao je da sve veće ofanzive pobunjenika ostavljaju negativne efekte na mirovni proces.

“Talibani moraju smanjiti nasilje”, poručio je Miller.

U skladu s najavom američkog predsjednika Joea Bidena, sve američke trupe napustit će Afganistan do 11. septembra, što se poklapa s 20. godišnjicom napada iz 2001. godine.

Raspoređivanje stranih trupa započelo je u Afganistanu 7. oktobra 2001. godine kada je SAD sa Velikom Britanijom pokrenuo prvu operaciju. Njima su se pridružila 43 NATO saveznika i partnera nakon odobrenja Ujedinjenih nacija.

Trenutno je u Afganistanu stacionirano ukupno 9.592 vojnika iz 36 država. SAD su na vrhu liste sa 2.500 vojnika.

Mirovna konferencija u Istanbulu zakazana za 24. april radi pregovora između talibana i afganistanske vlade odgođena je za period nakon muslimanskog mjeseca ramazana.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA