Nakon odluke Bidena: I BiH uskoro povlači svoje vojnike iz Afganistana?

Radiosarajevo.ba
Nakon odluke Bidena: I BiH uskoro povlači svoje vojnike iz Afganistana?
AA / Ilustracija

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden objavio je sinoć da će se vojne trupe te zemlje povući iz Afganistana do 11. septembra ove godine.

Amerika će, kao je kazao, nastaviti s diplomatskim i humanitarnim djelovanjem u Afganistanu.

No, za vojnu prisutnost i angažman, smatra Biden, isteklo je vrijeme, nazivajući to povlačenje američkih vojnika iz "vječnog rata".

Piše: Faruk Vele

"Ne možemo nastaviti ovaj krug produljivanja ili proširivanja naše vojne prisutnosti u Afganistanu nadajući se da ćemo stvoriti idealne okolnosti za povlačenje, očekujući drugačiji rezultat", izjavio je Biden.

Američka odluka

Američka administracija obavijestila je BiH o ovoj svojoj odluci i prije zvanične objave u medijima, što je uobičajena diplomatska praksa među saveznicima, ali i znak američkog poštovanja bosanskohercegovačke države.

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković, razgovarala je tim povodom sa v.d. pomoćnikom državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Phillipom Reekerom.

Reeker je ministricu Turković službeno obavijestio o odluci predsjednika SAD-a Joa Bidena da povuče američke vojnike iz misije u Afganistanu do 11. septembra ove godine.

Oružane snage Bosne i Hercegovine su dio međunarodne koalicije, te već godinama učestvuju u mirovnoj misiji u ovoj državi sa ograničenim brojem vojnika.

Reeker je zahvalio Bosni i Hercegovini na partnerstvu i doprinosu naše zemlje ovoj misiji.

Ministrica Turković je izrazila zadovoljstvo što je i Bosna i Hercegovina svrstana u partnerske zemlje koje su doprinijele izgradnji mira i stabilizaciji u okviru međunarodne misije.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH prenijelo je na daljnje postupanje Predsjedništvu Bosne i Hercegovine američku informaciju o povlačenju.

Nakon ovakve američke odluke, nameće se pitanje kakva je daljnja uloga Bosne i Hercegovine u misiji ISAF (Međunarodne snage za podršku sigurnosti).

U Afganistanu se, kako saznajemo, i dalje nalazi 68 pripadnika Oružanih snaga BiH.

Kakav će stav biti bh. institucija nakon američke odluke o povlačenju, vjerovatno će uskoro odlučiti Predsjedništvo BiH, u koordinaciji sa Ministarstvom odbrane naše zemlje.

Kako nam je pojašnjeno, Ministarstvo odbrane BiH mora najprije predložiti odluku, nakon koje će se Predsjedništvo BiH izjasniti.

Prema neslužbenim informacijama portala Radiosarajevo.ba, naša zemlja će nakon američke odluke vjerovatno uskoro donijeti odluku o povlačenju naši snaga iz misije ISAF u Afganistanu.

Razumljivo, zasad još uvijek to niko ne može zvanično potvrditi.

Pokušali smo dobiti komentar i od ministra odbran BiH Sifeta Podžića, no on zasad nije odgovorio na naše pozive.

Jedna od najopasnijih misija

Podsjetimo, ISAF (Međunarodne snage za podršku sigurnosti) je međunarodna misija u Afganistanu pod mandatom Ujedinjenih naroda nad kojom je NATO preuzeo komandu i koordinaciju 2003. godine.

Već 12 godina dio jedne od najzahtjevnijih mirovnih snaga u svijetu, gdje učestvuju dobro obučeni i opremljeni vojnici i oficiri, jesu i pripadnici Oružanih snaga BiH.

BiH je aktivno učestvovala u mirovnim operacijama u Afganistranu, iako nije članica NATO saveza. Ovo je rezultat sporazuma o učešću i finansiranju OSBiH u misiji Međunarodnih snaga za pružanje pomoći – ISAF, koji je u ime BiH potpisao tadašnji ministar odbrane, a danas ministar sigurnosti Selmo Cikotić, i to u martu 2009. godine.

Tokom 2010. godine, Predsjedništvo BiH se više puta usaglasilo o slanju dodatnih trupa u Afganistan. Pripreme za slanje pripadnika OSBiH počele su i prije zvanične odluke institucija. Do sada je više rotacija pripadnika OSBiH boravilo u šestomjesečnim misijama u Afganistanu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije