Stoltenberg 'uvjeren' u brzu odluku NATO-a za Finsku i Švedsku, brine ga Turska

0
AA
Stoltenberg 'uvjeren' u brzu odluku NATO-a za Finsku i Švedsku, brine ga Turska
Foto: EPA-EFE / Klaus Korhonen, Jens Stoltenberg i Axel Wernhoff

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da je neophodno uzeti u obzir sigurnosne zabrinutosti koje je iznijela Turske u kontekstu razmatranja prijema Finske i Švedske u taj savez, javlja Anadolu Agency (AA).

Stoltenberg se u Kopenhagenu sastao s danskom premijerkom Mette Frederiksen, a nakon sastanka je istakao da su, između ostalog, razgovarali i o zahtjevu Finske i Švedske za prijem u NATO.

Moraju se uzeti u obzir sigurnosne zabrinutosti svih saveznika. Vjerujem da ćemo uskoro donijeti zajedničku odluku o pristupanju Švedske i Finske NATO-u“, rekao je Stoltenberg.

Intervju | Sergej Barbarez: Ne odričem se Džeke i Pjanića, želim graditi tim i na mladim igračima

Intervju | Sergej Barbarez: Ne odričem se Džeke i Pjanića, želim graditi tim i na mladim igračima

Dodao je da ponekad postoje razlike u stavovima među 30 saveznika NATO-a, ali da se one mogu prevazići razgovorom.

Kazao je i da je u bliskom kontaktu sa svim članicama NATO-a, uključujući i Tursku koja je izrazila zabrinutost u kontekstu prijema Finske i Švedske u NATO.

“Mi se bavimo zabrinutošću koju je izrazila Turska. Kada važan saveznik poput Turske izrazi zabrinutost za sigurnost, jedini način da se bavite time je da se pronađe zajednički jezik, da se sjedne i razgovara“, poručio je Stoltenberg.

Navodeći da će 96 posto stanovništva Evropske unije biti u NATO-u ako Finska i Švedska uđu u NATO, Stoltenberg je rekao da su NATO i EU u tješnjoj saradnji nego ikada ranije o pitanjima poput Zapadnog Balkana, Ukrajine i sajber sigurnosti.

“Pozdravljam odbrambene napore EU. Ako se urade u pravom smjeru, oni će ojačati i NATO i EU“ rekao je Stoltenberg.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije