Stoltenberg: Očekujemo veliku kopnenu operaciju Rusije

1
Radiosarajevo.ba
Stoltenberg: Očekujemo veliku kopnenu operaciju Rusije
Foto: EPA-EFE / Jens Stoltenberg

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je kako je Ukrajini potrebna hitna vojna pomoć.

Obraćajući se novinarima uoči sastanka ministara vanjskih poslova NATO-a, koji će trajati do sutra u Briselu, Stoltenberg je govorio o situaciji u ukrajinsko-ruskom ratu i mogućim potezima NATO-a.

Navodeći da će na današnjem sastanku ministara vanjskih poslova razgovarati o napadima na civile u Buči, Stoltenberg je rekao: "Ono što se dogodilo pokazuje prirodu rata koji predsjednik Putin nastavlja. Ciljanje na civile je ratni zločin."

Premijer KS Nihad Uk objavom fotografije na Instagramu proslavio 36. titulu Real Madrida

Premijer KS Nihad Uk objavom fotografije na Instagramu proslavio 36. titulu Real Madrida

Navodeći da će sa zemljama članicama NATO-a razmatrati najnoviju situaciju u Ukrajini, Stoltenberg je istaknuo da će se poduzeti potrebne radnje za kažnjavanje onih koji ciljaju na civile.

Naglašavajući da je u ukrajinsko-ruskom ratu postavljen kritični prag, Stoltenberg je rekao: "Rusija sada šalje svoje vojnike na sjever Ukrajine kako bi pojačala svoje trupe i napredovala dalje na istok. Očekujemo veliku kopnenu operaciju."

Naveo je da je cilj ruskog predsjednika Vladimira Putina preuzeti kontrolu nad regijom Donbas.

"Ne mislimo da će se Putin vratiti od svoje namjere da uspostavi kontrolu nad cijelom Ukrajinom. Zato se moramo dugoročno pripremiti, podržati Ukrajinu, zadržati sankcije (Rusiji) i ojačati naš odbrambeni sistem", rekao je Stoltenberg.

Na pitanje novinara kakvo će oružje NATO pružiti Ukrajini, Stoltenberg je odgovorio:

"Ukrajini je potrebna hitna vojna pomoć. Stoga je važno da se saveznici u NATO-u slože oko potrebe veće podrške teškom i lakom municijom Ukrajini. Iz fotografija gubitaka koje je ukrajinska vojska nanijela ruskim vojnicima vidimo da se sve to može učiniti protivtenkovskom municijom koje su poslali NATO saveznici. Zato je potrebna hitna podrška u municiji i očekujemo da saveznici dodatno podrže Ukrajinu raznim sistemima oružja", te dodao: "Uz hrabrost ukrajinske vojske, podrška koju smo poslali daje pozitivne rezultate na frontu."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije