Erdogan: Nećemo pristati na proširenje koje bi moglo učiniti NATO manje sigurnim

5
AA
Erdogan: Nećemo pristati na proširenje koje bi moglo učiniti NATO manje sigurnim
FOTO: AA / Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan

Turska neće pristati na bilo kakvo proširenje koje bi moglo učiniti Sjevernoatlanski savez (NATO) manje sigurnim, ili naštetiti njenoj sigurnosti, rekao je u srijedu turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, izrazivši zabrinutost zbog nastojanja Finske i Švedske da se pridruže vojnoj alijansi u jeku ukrajinskog rata, prenosi AA.

"Očekujemo da saveznici shvate našu osjetljivost (po pitanju borbe protiv terorizma), da pokažu poštovanje i pruže podršku ako je moguće," rekao je Erdogan na sastanku parlamentarne grupe Stranke pravde i razvoja (AK) u Velikoj narodnoj skupštini Republike Turske u Ankari.

Dodao je da je Turska jedna od vodećih zemalja koje aktivno podržavaju aktivnosti NATO-a, ali da to ne znači da "ćemo bez sumnje pristati na svaki prijedlog".

Preminuo čovjek koji se zapalio ispred sudnice u kojoj traje proces protiv Donalda Trumpa

Preminuo čovjek koji se zapalio ispred sudnice u kojoj traje proces protiv Donalda Trumpa

Dodao je da proširenje NATO-a može uspjeti ukoliko se poštuju osjetljivosti Turske.

"NATO je sigurnosni savez i Turske neće pristati da ga čini nesigurnim. Proširenje NATO-a ima smisla za Tursku sve dok se poštuje naša osjetljivost", izjavio je turski predsjednik Erdogan.

Erdogan je naglasio potrebu Turske da zaštiti svoje granice.

"Nedosljedno je", kako je kazao, da Švedska i Finska nastoje da se pridruže vojnom savezu kada pružaju podršku PKK.

"Švedska je odbila da ih izruči na zahtjev Turske, ali se usuđuje da zatraži članstvo u NATO-u", rekao je Erdogan.

U sadašnjem nastojanju Finske i Švedske da pristupe NATO-u, do izražaja su došli prigovori Turske ovim državama zbog toga što nisu zauzele jasan stav protiv PKK. Da bi se bilo koja nova članica pridružila NATO-u, potreban je jednoglasan pristanak svih članica alijanse, uključujući Tursku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije