State Department preporučuje građanima da ne putuju u određene države

Radiosarajevo.ba
State Department preporučuje građanima da ne putuju u određene države
EPA / Aerodrom SAD

State Department najavio kako će preporuku građanima da ne putuju u određene države proširiti na oko 80 posto zemalja diljem svijeta zbog rizika bez presedana za putnike uslijed pandemije.

"Ovo ažuriranje rezultirat će značajnim rastom broja zemalja koje će biti obuhvaćene razinom 4: Ne putuj, otprilike 80 posto zemalja", naveo je State Department u priopćenju, piše Hina.

Takva preporuka već postoji za 34 od oko 200 zemalja, uključujući Rusiju, Brazil, Argentinu, Kosovo, Keniju, Haiti, Mozambik i Tanzaniju. Planirano proširenje na 80 posto značilo bi dodavanje gotovo 130 zemalja na taj popis.

Ulazak u SAD zabranjen je Kini, Brazilu, Iranu...

Većini Amerikanaca već je onemogućeno putovanje u velik broj europskih zemalja zbog uvedenih ograničenja, a Washington je zabranio ulazak u zemlju gotovo svim neameričkim građanima koji su nedavno bili u schengenskom prostoru, zatim Kini, Brazilu, Iranu i JAR-u.

State Department je dodao kako taj potez ne podrazumijeva ponovnu procjenu trenutnih javnozdravstvenih situacija u nekim zemljama, nego odražava prilagodbu sustava preporuka za putovanja kako bi se više oslanjao na postojeće epidemiološke procjene Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). Iz CDC-a zasad nisu ništa komentirali.

Ranije ovaj mjesec CDC je priopćio da osobe koje su u potpunosti cijepljene mogu sigurno putovati unutar SAD-a s obzirom na nizak rizik, ali je šefica CDC-a Rochelle Walensky pozvala Amerikance da ne putuju zbog velikog broja zaraza diljem zemlje.

"Znamo da trenutno imamo rastući broj slučajeva. Preporučila bih da se ne putuje. U ovom trenutku ne preporučujemo putovanja, posebno za osobe koje nisu cijepljene", naglasila je Walensky.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije