Šta stoji iza optužbi poznate američke političarke na račun Rusije?

3
Radiosarajevo.ba
Šta stoji iza optužbi poznate američke političarke na račun Rusije?
FOTO: Fena / Nancy Pelosi

Bivša predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi je u nedjelju, 28. januara, rekla da bi neki protesti u Sjedinjenim Američkim Državama koji traže primirje u Gazi mogli biti povezani s Rusijom i da bi FBI trebao istražiti kako se finansiraju. 

Pelosi je to izjavila u intervjuu za američki CNN, ali nije iznijela nikakve dokaze ni argumente.

"Njihov poziv na primirje je poruka (ruskog predsjednika) gospodina (Vladimira) Putina … Nemojmo se zavaravati, ovo je izravno povezano s onim što bi on želio vidjet", rekla je Pelosi. "Mislim da su neki od tih protesta spontani, prirodni i iskreni. Neki su, mislim, povezani s Rusijom. Dio financiranja treba istražiti i želim od FBI-ja zatražiti da to istraži", dodala je.

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Pelosi je prva istaknuta američka zastupnica koja je optužila ruskog vođu da podržava američke proteste koji pozivaju na primirje.

Bojkot u Michiganu: 'Arapi neće glasati za Joea Bidena, bez obzira na sve'

Ali treba napomenuti kako je aktualni američki predsjednik Joe Biden, koji je naveliko krenuo u svoju kampanju, suočen s vrlo neugodnim situacijama kad su u pitanju građani SAD-a arapskog podrijetla: ovih je dana voditeljica njegove kampanje Julie Chavez Rodrigez posjetila Michingan, gdje je dočekao bojkot brojnih arapsko-američkih dužnosnika, uključujući općinske čelnike i državne zakonodavce. Svi redom odbili su se sastati s Julie Chavez Rodriguez, tvrdeći da neće razgovarati o izborima sve dok se u Gazi masovno ubijaju civili.

Šta se dešava u Europi? Rusija koristi misteriozni sistem, NATO očajan

Šta se dešava u Europi? Rusija koristi misteriozni sistem, NATO očajan

"Neshvatljivo je da u ovom trenutku pokušavamo govoriti o izbornoj politici, sve dok se događa genocid", rekao je Abdullah Hammoud, gradonačelnik detroitskog Dearborna.

U svojim izjavama za televiziju Al Jazeera, arapsko-američki lokalni dužnosnici u jugoistočnom Michiganu poručili su kako su njihovi birači bijesni i frustrirani Bidenovom politikom u Gazi, a bijes bi se mogao pokazati štetnim za predsjednikove šanse za ponovni izbor.

Dearborn – dom velike palestinske, libanonske, jemenske i iračke zajednice – poznat je kao glavni grad 'Arapske Amerike'.

Gradonačelnik je dodao da se arapska i šira zajednica u Dearbornu osjeća "izdanom" zbog Bidenove nepokolebljive podrške Izraelu.

Američki Arapi u Dearbornu i drugim gradovima Michigana mogli bi odigrati ogromnu ulogu u američkim predsjedničkim izborima, gdje se sistem temelji na pobjedi pojedinačnih država.

Biden dao stravično upozorenje: 'Ako Rusija uništi Ukrajinu, šta će se desiti na Balkanu?'

Biden dao stravično upozorenje: 'Ako Rusija uništi Ukrajinu, šta će se desiti na Balkanu?'

Bivši predsjednik Donald Trump pobijedio je 2016. godine svoju demokratsku protukandidatkinju Hillary Clinton u državi na Srednjem zapadu za manje od 11.000 glasova. Procjenjuje se da bi stotine hiljada arapskih Amerikanaca u Michiganu mogle utjecati na ishod izbora.

U posljednjim izbornim ciklusima, predsjednički kandidati, posebno demokrati, počeli su priznavati važnost glasanja Arapa: objavljivali su oglase na arapskom, sastajali se sa predstavnicima zajednice i bavili se specifičnim problemima arapskih građana u SAD-u.

Predsjedničke laži: Biden je obećavao da će priznati jednakost Palestinaca i Izraelaca

Biden je 2020. godine objavio platformu za arapsko-američke zajednice, obećavajući da će priznati jednakost Palestinaca i Izraelaca i zaštititi njihova građanska prava kod kuće. Također je poslao svoju suprugu Jill Biden i potpredsjednicu Kamalu Harris u Dearborn da dopru do tamošnje arapske zajednice.

Dok arapsko-američki predstavnici naglašavaju da njihove zajednice nisu vođene jednim problemom, oni kažu da razmjer pokolja u Gazi i Bidenova beskompromisna uloga u njemu otežava, ako ne i onemogućava, njihovu ponovnu podršku 81-godišnjem predsjedniku.

"Arapi neće glasati za Joea Bidena, bez obzira na sve. To je to. Završili su s Bidenom", poručio je Sam Baydoun, povjerenik okruga Wayne koji se također odbio sastati s Chavez Rodriguez.

Biden komentarisao Trumpov trijumf: 'Ulozi su visoki za budućnost SAD-a'

Biden komentarisao Trumpov trijumf: 'Ulozi su visoki za budućnost SAD-a'

Bidenova administracija ranije je uložila veto na dvije rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda koje pozivaju na deeskalaciju napada u Gazi gdje je ubijeno više od 26.000 Palestinaca.

Ovih dana obustavljeno je i financiranje UN-ove agencije za palestinske izbjeglice (UNRWA) na temelju nepotvrđenih izraelskih tvrdnji da su neki radnici UNRWA-e sudjelovali u Hamasovu napadu na Izrael 7. oktobra prošle godine.

Abraham Aiyash, čelnik Zastupničkog doma Michigana, odbacio je tvrdnje Washingtona da pokušava pomoći ljudima u Gazi.

"Pokušaj je doveo do gotovo 30.000 mrtvih, masovnog razaranja civilne infrastrukture i ohrabrivanje krajnje desničarske, fašističke vlade u Izraelu. Dakle, ako Sjedinjene Američke Države 'pokušavaju', bojim se i zamisliti kako bi to izgledalo da SAD ne pokušava", rekao je Aiyash, koji je jemenskog porijekla, za Al Jazeeru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije