Šta se trenutno dešava u najvećoj bolnici u Gazi: IDF dostavio inkubatore, pucali u hodnicima?

1
Radiosarajevo.ba
Šta se trenutno dešava u najvećoj bolnici u Gazi: IDF dostavio inkubatore, pucali u hodnicima?
Foto: Printscreen / Bolnica Al-Shifa

Izraelska vojska kaže da je njena "operacija" u bolnici Al-Shifa, koja je počela sinoć, još uvijek u toku. Dodaju da su ostvarili napredak u 'određenom području' medicinskog kompleksa.

Doktor Munir Al-Bursh, generalni direktor ministarstva zdravstva u Gazi, kaže da su izraelske snage rano u srijedu pretražile podrum bolnice Al-Shifa.

Rekao je da su izraelske snage također upale na odjel hirurgije i hitne pomoći ovog bolničkog kompleksa. Dodao je da je pucano na osobe koje su pokušale napustiti bolnicu hodnikom koji je ranije okarakterisan kao siguran izlaz.

Nesreća u Sarajevu: Na ovoj dionici stvorene velike gužve

Nesreća u Sarajevu: Na ovoj dionici stvorene velike gužve

"Nijedan metak nije ispaljen iz unutrašnjosti bolnice tokom napada okupacijskih snaga na kompleks", rekao je Al-Bursh za Al Jazeeru.

BBC prenosi izvještaj Rushdija Abu Aloufa iz Gaze, koji kaže da je ponovno razgovarao sa  osobom koja se nalazi unutar bolničkog kompleksa al-Shifa.

"Khader, novinar koji je u bolnici, kaže da izraelske snage idu od sobe do sobe, sprat po sprat i ispituju sve - i osoblje i pacijente - te da ih prate medicinari i ljudi koji govore arapski. Raseljene osobe koje su se sklonile u kompleks natjerane su da se okupe u dvorištu, a neki su podvrgnuti sigurnosnim provjerama".

Dodaje da je izraelska vojska preuzela "potpunu kontrolu bolnice" te da se ne puca.

U međuvremenu, oglasile su se Izraelske odbrambene snage (IDF) koji kažu da su u bolnicu dopremljeni inkubatori, hrana za djecu i druge medicinske potrepštine.

"Sada možemo potvrditi da su inkubatori, dječja hrana i medicinske potrepštine, koje je osigurao IDF, uspješno stigli u bolnicu. Naš medicinski tim i vojnici koji govore arapski su na terenu kako bi osigurali da ove zalihe stignu do onih kojima je potrebna", naveli su na društvenoj mreži X.com.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije